Derby i Karlskrona – första på 13 år

HF Karlskronas tränare Mathias Ekstrand. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN.

I kväll spelas allsvenskt derby i Brinova Arena i Karlskrona och det blir det första sedan 2009. HF Karlskrona hette på den tiden Hästö IF och då besegrade de IFK Karlskrona med hela 54–27. HF Karlskrona – med full pott den här säsongen – är fortfarande storebror men kvällens drabbning väntas bli betydligt jämnare.

Det har gått 13 år sedan det senaste derbyt i den anrika handbollsstaden Karlskrona. Då hette lagen Hästö IF och IFK Karlskrona. Den gången vann Hästö med 54–27. Nu har Hästö bytt skepnad och går under namnet HF Karlskrona. I kväll möts de igen.

HF Karlskrona har vunnit alla sina matcher den här säsongen och leder följaktligen serien. IFK Karlskrona är nykomlingar i Herrallsvenskan och de har lyckats skrapa ihop en hel del poäng så här lågt. Mycket tack vare sin fysiska spelstil.

I lördags skrällde de mot IFK Ystad, som degraderades från Handbollsligan den förra säsongen, och efter tio matcher ligger de på kvalplats, en poäng från säker mark.

”IFK är den oborstade grannen som gärna tar en smäll, men själv delar ut tre”, skriver Blekingesports Henrik Flemming. 

”Ett mål bättre per miljon i större budget”

Lagens båda tränare uttalar sig också inför matchen:

– Det ska bli väldigt kul och killarna känns taggade, säger HF Karlskronas tränare Mathias Ekstrand till klubbens hemsida och fortsätter:

– Deras försvarsspel är väldigt annorlunda mot vad man brukar möta vilket ändrar en del hur man behöver spela anfallsspel. Jag tycker att den tydliga identiteten de skaffat där har varit riktigt bra för dem och svårt för motståndarna att lösa. Jag tycker även att dom är farliga i sitt kontringsspel så det är något vi behöver vara extra fokuserade på.

IFK Karlskronas tränare Stefan Wall, till Blekingesport:

– Det vore en enorm skräll om vi skulle lyckas vinna, HFK ska väl vara ett mål bättre per miljon i större budget. Nu vet jag inte hur stor deras budget är, men säkert tio gånger vår, haha. Vi kommer att spela vårt väldigt, väldigt fysiska försvarsspel, det kan de förvänta sig. Varje mål de gör kommer att göra ont.

Matchen spelas i Brinova Arena och börjar 19:00. Den sänds i Solidsport.

Länkar:

Henrik Flemming: Henrik Flemming: ”IFK är den oborstade grannen som gärna tar en smäll, men själv delar ut tre”

13 år senare – nu har Steen bytt derbytröja: ”Minns inget av den matchen”