Almander efter Drotts succéstart: ”Trodde inte att det skulle gå så bra”

Calle Almander. Foto: HK Drott/montage

Tre omgångar in på Herrallsvenskan och HK Drott ligger sexa efter två segrar och en förlust. Nykomlingen har överraskat alla så här långt och en av anledningarna till det är Calle Almander, som öst in mål och varit lagets bästa spelare.
– Jag trodde inte att det skulle gå så här bra, säger mittnian till Handbollskanalen.

Efter en ökenvandring är HK Drott tillbaka på elitnivå inom svensk handboll. Men som nykomling i Allsvenskan är det knappast så att gemene man tror särskilt mycket på laget som Drott ställer på banan den här säsongen. Inför säsongen lät Handbollskanalen fem allsvenska profiler tippa tabellen och samtliga utom en trodde att Drott kommer att åka ur i år. Den femte tippade laget på negativ kvalplats.

Drotts facit efter tre omgångar? Två segrar och en knapp förlust mot storfavoriten Amo HK. Och lagets bästa och viktigaste spelare så här långt har Calle Almander varit. I redan nämnda artikel målade Christian Albinsson upp Almander som ett utropstecken i Drott.

– Jag vet faktiskt inte varför han gjorde det. Men jag hade en stor roll förra året och får spela mycket, både framåt och bakåt, vilket jag inte har gjort tidigare. Men det är så klart kul att han sa så, säger Calle Almander till Handbollskanalen.

Calle Almander är med sina 24 år knappast lastgammal, men han är ändå en av de mer rutinerade spelarna i Drotts trupp. Men det tror han inte har särskilt stor betydelse kring varför han har startat säsongen bra.

– Jag tror inte att det betyder någonting. Vi är ganska jämlika i truppen och gå in med samma förutsättningar. Men Allsvenskan är en serie där alla kan slå alla. För oss blir den stora skillnaden jämfört med förra säsongen att vi nu möter andra seniorlag. Förra året var det mest B-lag vi mötte.

Hela familjen är inblandad i Drott

Calle Almander är en riktig Drott-profil. Född och uppvuxen i Halmstad och lillebror Emil spelar i samma lag och syster Maja spelar i klubbens damlag. Dessutom är pappa Fredrik målvaktstränare på NIU-gymnasiet och coachar lag i Drott.

– Drott, eller Halmstad Handboll, är min moderklubb. Efter ungdomsåren i Drott var jag i HK Hök ett tag och sen tillbaka till Drott, en halv säsong i OV och sen tillbaka till Drott igen.

Är du i Drott för att stanna nu då?

– Just nu har jag ingen avsikt att flytta vidare utan det känns väldigt bra. Sen vill man ju alltid ta steg framåt i karriären.

Tillbaka till Drotts fina start på säsongen. I premiären besegrades IFK Karlskrona med 30–28, efter det föll Drott knappt mot Amo (seriefavoriten vann med 31–27 på hemmaplan) och i den senaste omgången vann Drott med 31–27 hemma mot Skånela, en riktig skräll alltså.

– Det har väl gått så bra som man hade kunnat hoppas på. Man vill ju alltid tro att man ska ha en chans mot alla. Vi fick några bra genomkörare i Svenska cupen mot IFK Kristianstad, HK Aranäs och HK Varberg och då kände vi att vi kan ha en chans mot alla lag.

– Men jag trodde inte att det skulle gå så bra som det har gjort. Vi borde inte ha så mycket poäng som vi har, men däremot har vi hela tiden sett möjligheterna och verkligen försökt gå för att vinna matcherna. Det har gett oss fyra poäng.

Du har själv inlett med 21 mål på tre matcher, varav tolv i premiären mot IFK Karlskrona. Vad säger du om din säsongsstart?

– Jo, men den är bra. Det har inte blivit så mycket straffar heller, hade jag lagt fler straffar hade det ju blivit fler mål. Nu är vi fler som kan dela på det och ”Danne” (Daniel Hagström, reds.anm) har gjort det riktigt bra.

– Jag ser ju mig själv som playmaker, men jag får skjuta när det behövs och det försöker jag göra en del.

Funkar det att göra samma grejer du gjorde i division 1 eller får du tänka om i Allsvenskan? 

– Samma grejer funkar. Sen är det klart att lite skiljer eftersom det är bättre spelare jag möter, men det skiljer inte hästlängder spelare för spelare. Det finns riktigt bra skyttar och genombrottsspelare även i de lägre divisionerna, men i Allsvenskan har spelarna lite bredare register.

Drott har som nämnt överraskat stort så här långt och fått välförtjänt beröm på flera håll och kanter. På frågan vad som gör Drott anno 2022-23 till ett bra allsvenskt lag svarar 24-åringen så här:

– Vi har en tydlighet i vad vi vill göra och den tydligheten hjälper oss i processen att utvecklas. Vi kan utvärdera om vi har lyckats göra de momenten vi skulle göra eller inte. Om vi inte lyckas tränar vi på det och blir bättre.

Hur viktig är den tydligheten?

– Otroligt viktig. Vi stirrar oss inte blinda på resultat utan tittar mer på grejerna vi har pratat om. Vi borde inte vara nöjda med matchen mot Amo utan det finns saker vi kunde ha gjort bättre. Och så gick det bra väldigt bra förra året och har börjat bra i år, då ökar tron på det vi gör.

Hur går det för Drott i Allsvenskan i år?

– Jag har respekt för de som tippar oss i bottenskiktet, det är nog rimligt att tänka så. För vår del handlar det om att anpassa oss och träna bra för att inte fastna – lagen kommer ju att lära känna oss och hur vi spelar mer och mer.

2013 tog HK Drott sitt senaste SM-guld. 2016 åkte laget ur dåvarande Elitserien. Efter det har det varit många tunga år, men nu ser Drott starkare ut än på länge.

– Klubben gör mycket bra saker och därför finns förutsättningarna för att vi ska kunna lyckas. Sen får vi se vart det tar vägen, men vi har åtminstone fått en bra start på säsongen, avslutar Calle Almander.