Allsvenskans sista omgång spelad – RP och Tyresö får kvala

Mattias Bejbom, en av veteranerna i Allsvenskan. Foto: Claus Meyer

Idag har herrarna spelat den sista omgången i Allsvenskan. I den övre änden var det redan klart vilka som skulle ta sig vidare, men i den nedre änden fanns det mycket att kämpa för. 

OV Helsingborg var sedan tidigare klara seriesegrare, och Varberg hade bärgat andraplatsen. Hallby och Skånela gnabbades om tredjeplatsen och det slutade med att Hallby knep den.

Varberg, Hallby och Skånela kvalar alltså till Handbollsligan, och hur motståndet kommer se ut lär visa sig imorgon kväll när Handbollsligan gör sin sista omgång.

I den nedre änden av tabellen fanns det kvalplatser att kämpa om. Det var Anderstorps SK, RP IF Linköping och Tyresö Handboll som hoppades få en av de två platserna som innebär kval istället för nedflyttning.

Anderstorp fick ta sig an uppgiften att försöka klå HK Varberg, men serietvåan var för stark. I Anderstorps Sporthall gjorde Varbergs Dante Lindén 10 mål och bidrog till en avslappnad seger med 26-36.

Tyresö tog sin an Rimbo Roslagen, och i en match som blev en riktig målfest gjorde Jesper Johansson 11 mål för Tyresö. Detta räckte till 38-35, och två livsviktiga poäng för Tyresö. De poängen räckte för att skjutsa laget upp ovanför kvalstrecket, eftersom Anderstorp tog 0 poäng.

Förlust räckte för att även hålla kvar RP på elfteplatsen. Linköpingsgänget for till Hallby och åkte där på stryk med 28-23.

Det blir alltså RP IF Linköping och Tyresö Handboll som får kvala för spel i Allsvenskan även nästa säsong. Anderstorps SK och VästeråsIrsta HF hamnade under strecket och åker ur Allsvenskan.

Resultat omgång 26 Allsvenskan
LIF Lindesberg – OV Helsingborg HK 26-29
Tyresö Handboll – Rimbo HK Roslagen 38-35
VästeråsIrsta HF – Skånela IF 23-25
IF Hallby HK – RP IF Linköping 28-23
Amo HK – HK Torslanda Elit 30-37
Anderstorps SK – HK Varberg 26-36
HK Aranäs – Kungälvs HK 39-28