Allsvenskan: Topplagen gjorde jobbet

Andreas Stockenberg och Amo testar kvalkrafterna mot Redbergslid. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

En match i Damallsvenskan och två i Herrallsvenskan. Vad de hade gemensamt? Jo, att att topplagen gjorde jobbet och vann enkelt.

I Damallsvenskan var det Skånederby mellan Eslövs IK och OV Helsingborg. Båda lagen låg på 24 poäng före matchen och därför kändes det öppet. Men riktigt spännande blev det aldrig. EIK hade ledningen med 17–11 i paus och ökade på ledningen i den andra halvleken. Till slut blev det seger med 34–22 efter att forna stortalangen Filippa Sarenbrant blivit målbäst med sex fullträffar.

Även i Herrallsvenskan spelades det matcher och där det var två stycken som stod på agendan:

Amo HK – Anderstorps SK 31–15
Bortalaget var med i matchen efter den första halvleken – ställningen då var 13–11. Men i den andra halvleken lyckades ASK alltså endast göra fyra mål, samtidigt som Amo öste på. Mathias Mark Pedersen fortsätter att visa att han är en av seriens vassaste spelare, om inte den vassaste. Tio nya blev blev det från dansken mot Anderstorp. Amo blir ett obehagligt lag för vem som helst i kvalet till Handbollsligan.

HIF Karlskrona – AIK 32–25
Det blev kanske inte så stora siffror som många hade trott och framförallt var det i den första halvleken som spelet såg annorlunda ut än väntat. AIK-spelarna körde på medan Karlskrona inte gick att känna igen. Men i den andra halvleken vände hemmalaget på steken och kunde vinna programenligt. Karlskrona, Amo och Kungälv gör fortfarande upp om vilket lag som kommer att kvala mot vem när de jagar plats i Handbollsligan.