Allsvenskan lördag: Borta bäst för Amo, Aranäs och Hallby

Daniel Bergqvist. Foto: Line Skaugrud, Landevik, Bildbyrån

En mäktig målvaktsinsats gjorde så att Kungsbacka slog Kungälv i västkustmötet. HK Aranäs knappa triumf, 22–20 var en av tre bortasegrar i Allsvenskan under lördagen. Amo HK och IF Hallby vann sina matcher med lite större marginal.

Erik Rudvall tvingades till två avgöranden i sin första allsvenska match för Aranäs. När hans skott nådde nät i början av slutminuten hade Toni Johansson redan begärt timeout.

Inte mer än rätt att gästerna lade upp för kylige Rudvall också när man fick snacka ihop sig om sitt sista anfall. Segerskytten i all ära, matchens man stod i mål hos Aranäs.

– Det är jätteskönt att börja på det sättet. Det var en bra match för egen del, det gör att självförtroendet växer, sade Daniel Bergqvist till Norra Halland efter 24 räddningar och suverän arm- och benföring.

En kollision mellan Alstermos Flamur Gerbeshi och Kasper Jansson skakade om, dessbättre rapporterar klubbens hemsida att båda klarade sig utan skador.

I en match som var fysisk på flera sätt kom Amo igång bra med 18 mål före paus. Torslanda, med Henrik Dahlberg och Hampus Dahlqvist från beachlandslaget som främsta målskyttar, halkade ytterligare efter med 25–31 som slutresultat.

– Det är alltid bra att vinna en premiär och vi visar verkligen att vi är en stark grupp. Jag tror många har underskattat oss inför säsongen så vi kommer fortsätta slå ur underläge, sade Amo-tränaren Karl-Johan Lång till Barometern.

Hallbytränaren Jesper Östlund fick en svår födsel i tävlingsdebuten. RP Linköping hade ledningen, bortalaget fick svettas för kvitteringar bara för att hamna i nya underlägen under 45 minuter.

– Vi behåller tålamodet i matchen och stressar inte upp oss trots att det inte lossnar på resultattavlan, sade Östlund till klubbens hemsida.

Olle Ek (nio mål) och Charles Hugoson såg till att hålla RP från livet med fina projektiler i slutskedet. Philip Claudius hade bollen inne åtta gånger i förlorarlaget.

Premiäromgången i Allsvenskan
OV Helsingborg–LIF Lindesberg 38–22
Rimbo HK–Tyresö Handboll 41–27
Kungälvs HK–HK Aranäs 20–22
RP Linköping–IF Hallby 26–29
HK Torslanda–Amo HK 25–31
Söndag 15.00 HK Varberg–Anderstorps SK
Måndag 19.30 Skånela IF–VästeråsIrsta