Abdulkadir lämnar handbollen efter sveket

Domare Mohamed Abdulkadir under en match 2020. Foto: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån

Mohamed Abdulkadir väljer att lämna uppdraget som elitdomare i handboll. Detta efter den omtalade rasistskandalen som inträffade i Kungälv för ett och ett halvt år sedan – och sveket från förbundet. Något han berättar för Stürmerfoul om.

Det var i mars 2020 som en av svensk handbolls största skandaler ägde rum. Under en match mellan Kungälv och Rimbo uttalade sig tränaren Dick Tollbring rasistiskt riktat åt domare Mohamed Abdulkadir. Något som både matchdelegater och publik uppfattade.

Detta är något som Handbollskanalen skrivit om både här och här.

Till handbollsmagasinet Stürmerfoul berättar nu Mohamed Abdulkadir att han väljer att lämna uppdraget som elitdomare i handboll – efter att han känt sig sviken av Svenska Handbollförbundet.

– Jag hade förväntat mig att Svensk Handboll skulle stå upp för mig och för idrottens mest centrala värderingar. Inte svika mig. Jag hade velat döma vidare i sporten jag älskar, men på grund av hur förbundet hanterat det här kommer jag förmodligen aldrig tillbaka till sporten igen, säger Abdulkadir till Stürmerfoul.

Bland annat är Abdulkadir besviken över att ärendet endast behandlades som en ”ogenomtänkt disciplinär åtgärd” och inte polisanmäldes. Stöttningen var enligt honom helt obefintlig.

Mohamed Abdulkadir har dömt periodvis under de senaste 18 månaderna. Nu väljer han att lämna sitt jobb som elitdomare – efter att han först inte blivit uttagen av förbundet trots att han ville finnas med som resursdomare.

– För mig kom det som en chock. Motiveringen från domarkommittén var dels att det inte fanns tillräckligt med matcher, dels att jag inte hade någon fast partner och att det mer eller mindre var ett krav, säger han till Stürmerfoul.

Detta är anledningar som Abdulkadir inte köper. Han är övertygad om att det snarare handlar om att han uttalat sig kritiskt mot förbundet och domarkommittén. Han menar dessutom att det nu blivit fler matcher på grund av ATG Svenska Cupen samt att flera domare har slutat.

– Jag kan döma på förbundsnivå, det vill säga upp till Allsvenskan damer och division ett för herrar. Men för mig blev det för mycket. Jag kan inte bara ta en sådan roll och smita iväg med svansen mellan benen och representera ett förbund som jobbar på det här viset, säger Abdulkadir till Stürmerfoul.

Länk: Efter rasistskandalen: Abdulkadir bortplockad som elitdomare – väljer att lämna handbollen