Styrkebesked från Drott och revansch för Hallby i damallsvenskans nionde omgång

OV helsingborgs Wiktoria Gustafsson. Foto: Niclas Jönsson, Bildbyrån.

Lagen i damallsvenskan spelade sin nioende omgång under helgen som gått, och det bjöds på såväl höga som låga prestationer i tabellens alla nivåer. Drott gav serieledarna Kristianstad en svettig match, OV Helsingborg plockade två viktiga poäng och Hallby tog ut sin revansch efter tisdagens bortaförlust som puttade ner dem från ledarpositionen. 

HK Drott Halmstad – Kristianstad HK 22-23
Drott bjöd upp till en ordentligt jämn match när serieledande Kristianstad var på besök under lördagen. Hemmalaget hade en stabil ledning genom hela den första halvleken, och i halvtidsvilan stod resultatet på 13-8. I den andra vaknade dock Kristianstad till liv igen, och redan åtta minuter in kvitterade de till 14-14.

Därefter följdes lagen åt genom matchen, och i den sista spelsekunden var det slutligen serieledarna som drog det längre strået och fastställde slutresultatet till 22-23. En stabil uppvisning av Drott, som haft en tuff säsong hittills, men också en steg bakåt för Kristianstad som senast tidigare i veckan slog serietvåan Hallby med 12 mål.

Kärra HF – OV Helsingborg HK 22-28
Kärra låg en poäng före Helsingborg inför lördagens match, och gästerna från Skåne behövde därför en vinst för att knipa fjärdeplatsen i serien – vilket var precis vad de lyckades med.

Helsingborg hade taget om matchen redan från start, och gick in i den andra halvleken med en stabil sjumålsledning. I den andra höjde Kärra sitt motstånd något, och lyckades minska avståndet fram till en kvittering ordentligt, men inte tillräckligt. Gästerna var det starkare laget och tog med sig två välförtjänta poäng in i tabellen.

IF Hallby HK – Skånela IF 27-23
Hallby, som alltså åkt på en tung förlust borta mot Kristianstad tidigare i veckan, bevisade återigen sin styrka i laget under matchen mot Skånela under lördagen. Ett oavgjort halvtidsresultat (12-12) övergick snabbt till en ledning för Hallbys del i den andra halvleken.

Jönköpingslaget fick slutligen med sig en betryggande fyramålsvinst, och därmed ytterligare två poäng in i tabellen.

Eskilstuna Guif IF – Tyresö Handboll 29-24
Eskilstuna plockade två viktiga poäng i bottenstriden under lördagens match mot Tyresö. Med endast tre insamlade poäng krävdes en vinst för att ta sig upp till den betydligt mer trygga tioendeplatsen – och två poäng blev det.

Efter en stabil första halvlek som resulterade i halvtidsresultatet 15-11 kvitterade Tyresö fem minuter in i den andra. Därefter tog dock Eskilstuna återigen greppet om matchen och drog återigen ifrån. De sista tio minuterna dominerade hemmalaget matchen, och slutligen fastställdes resultatet till 29-24.

Mia Lagumdzija visade upp sig rejält under matchen med sina tio mål för Guif.

HK Aranäs – Nacka HK 28-24
Ett annat lag som kunde ha behövt två poäng i bottenstriden är Nacka HK. Under söndagens match mot Aranäs var de där två poängen inom räckhåll under de första femton minuterna, men därefter tog Aranäs taget om matchen och drog iväg ledningsmässigt.

Gästerna kämpade sig tillbaks in i matchen under den andra halvleken, och var som närmast uppe på 23-21, men därefter drog Aranäs återigen iväg och säkerställde de två poängen.

Eslövs IK – IF Hellton Karlstad, matchen spelas på tisdag 3/12.

Tabell >>