Sex segrar på sju matcher – Hallbytränaren förklarar succéstarten

Joachim Löfstedt bredvid Irena Hanzek – damansvarig i Hallby. Foto: IF Hallby.

IF Hallby leder, före Kärra HF. Nykomlingarna toppar, smått överraskande tabellen i Damallsvenskan. – Mycket av resultaten beror på att tjejerna tränat länge tillsammans och tränat väldigt hårt, säger Joachim Löfstedt.

Löfstedt får komma med orsak och verkan till den lyckade seriestarten, Å andra sidan borde kanske undertecknad på Handbollskanalen, som tippade Jönköpingslaget som tia få stå till svars.

– Serien är inte slut än, säger Löfstedt men sticker samtidigt inte under stol med att han är nöjd med positionen på seriens främsta segertåg.

Inför förra säsongen tog 37-åringen över Hallbys damer. Avancemang fanns knappast på kartan, efter att ha rusat igenom division 1 är laget också att räkna med i näst högsta serien.

– Jag lär mig lite varje vecka. Förra året var mitt första när jag tränade damer, så jag hade ingen aning om kapacitet och nivå jämfört med de andra lagen.

– Vi var ett ungt lag, det är vi fortfarande men vi tappade ingen spelare som inte vill fortsätta.

Hur lyder analysen i höst, vad har klaffat i spelet?

– Först är det att vi fått behålla stommen. Nu talar jag visserligen emot mig själv då vi fått två knäskador, Hanna Tolstrup inför säsongen och Frida Högrell mot Eslöv borta (i oktober).De var tongivande för oss förra året men de som spelar tagit deras speltid gör det väldigt bra, säger Löfstedt.

– Vi har anpassat oss bra i Allsvenskan på kort tid, en av nycklarna är ett bra försvarsspel med spelare som vet sina roller. Vi jobbar inte för att ha speltid i anfallet, utan bygger det från försvaret, fortsätter tränaren.

Hallby har överraskat motståndarna mer än tvärtom, även om nykpmlingslaget också snappat upp saker att få med på taktiktavlan.

– Det är många anfall då handen kommer upp, mer än vad jag trodde. Vi får göra det mer kompakt och samarbeta. Varje spelare kan inte göra sin tjej på egen hand som i division ett.

När serien startar om har Hallby ännu en värdemätare, kanske den allra värsta i Kristianstad borta (matchen är flyttad till 26 november, journ. anm.).

Då vill Löfstedt ta ännu en bit i Hallbys kapabla frammarsch hittills i bruk.

— Vi försöker använda saker som vi är bra på. Sett över förra säsongen och hittills i år har vi faktiskt spela lit bättre på bortaplan, säger han.