Rött kort och dramatisk final – Eslöv uddamålet efter Kärra

Ebba Wallenberg. Foto (arkiv): Christoffer Borg Mattisson / @borgmattisson

Serieledning på gaffeln och rimlig, tidig ledning i bortahall. Då fick Eslövs IK sota för rött kort på nyckelspelaren Filippa Sarenbrant och föll tungt mot Kärra HF.

– En aktad skytt, klart att vi blir lidande av det. Vi gör det ändå bra och är nära att få med oss en pinne, sade EIK-tränaren Lars Eklöv efter 28–29-förlusten.

Kärra är en rapp nykomling och använde segern för att ta julledigt på kvalplats. Som matchen gestaltade sig var det först med reducerat spelarmaterial som gästerna upplevde hack i maskineriet.

Tryck och avslut i rätt position var vägvinnande i början.. Ebba Wallenberg gjorde första målet och fortsatte att vara vass från liten vinkel på högerkanten.

Eslöv styrde matchbilden med Sarenbrant som stark avslutare i bland annat andrafas och Sara Strand som utnyttjade stora hål i hemmaförsvaret.

– Vi gör allt det vi pratat om, sade Eklöv om den skarpa starten.

Vanja Andersson tog fina individuella initiativ för Kärra innan lagspelet kom igång. Men uppspelen kärvade och Eslöv behöll greppet till 20 minuter (11–8).

Då kom en av få lyckade spelvändningar så långt för Kärra, Sarenbrant ingrep för sent och såg rött i duellen.

– Har inte sett situationen men det ska vara olyckligt och inget fult, sade Eklöv efteråt.

Scenförändringen låg i korten med den bästa skytten borta.

– Klart att det är tungt när vår kapten får kliva av, fortsatte tränaren.

Moa Eggers i Kärra tog över med fin träffbild, jämte Pernilla Larsson som utjämnade med halvlekens sista skott i nät.

I Eslöv handlade en del om Wallenberg som försökte hålla emot och producerade sex mål för eget säsongsbästa på högerkanten.

– Riktigt bra i de två senaste matcher, jag hade bara önskat att hon kunde få bli matchhjälte, löd berömmet från tränarhåll.

I totalen levde gästerna emellertid farligt när Kärra hade fått vittring. Matilda Hjälmedala blandade flera framspelningar med att kliva till själv och Jennifer Johansson fann ännu en stig till bredare offensiv

Hux flux hade hemmalaget gjort slag i saken av sin tätkänning, 6–0 i mitten av andra halvlek.

Slutminuterna efter Eggers pärla och sjunde mål, 29–27, blev dramatiska. Eslöv reducerade men tiden rann ut innan det fanns något riktigt läge för kvittering.

– Kärra gör det bra, en stark nykomling med ungdomlig entusiasm. Ingen åker upp och hämtat enkla poäng här, sade Eklöv i summeringen.

Spurten gick inte som Eslöv tänkt. Om inte täten gäller emellertid toppen över de matchlediga veckorna.

– I jämförelse ser det betydligt bättre ut än samma tid förra året. Vi har stabilitet, gör mer rätt när vi vinner och vet varför när vi förlorar, sade Eklöv till sist.

Kärra HF–Eslövs IK 29–28 (14–14)

Tabellen >>