OV Helsingborg fick sista ordet mot Skånela

Det tog emot för Wiktoria Gustafsson och OV Helsingborg. Slutminuterna avgjorde till hemmafördel mot Skånela. Foto: Niclas Jönsson /Bildbyrån.

OV Helsingborg har hållit försvaret högt de första omgångarna. Hemma mot Skånela IF fortsatte de grönklädda med samma kärnvärden – men ett hämmat anfallsspel höll på att kosta segern. – Ingen höjdarmatch men en stark laginsats, sade Wiktoria Gustafsson.

Gustafsson vräkte in 22–21 med tio sekunder kvar. Det var sista steget i en lyckad spurt där OV sent omsider släppte handbromsen.

Skånela hade nämligen ett försprång som lovade mer in på upploppet. Löftet Agnes Lundin axlade ansvar centralt och skötte straffarna. Från och med 15–19 på tavlan, när gästernas målbästa Alexandra Schaerlund träffade rätt för sjätte gången, hade Helsingborg tio minuter på sig att öka frekvensen.

Viss hjälp kom med ett par Skånela-utvisningar på kort tid. Skillnaden var störst i OV-spelarnas ansats, rakt på mål som aldrig tidigare under matchen.

– Vi tvekar inte som vi gjort tidigare och tror mer på oss själva.

Hur var känslan inför sista tio?

— Det stämde inte. Jag var en av dem som hängde med huvudet, sen finns det fantastiska lagkamrater som säger: vi behöver dig. Alla stöttar alla och vi har inte tappat matchen, sade Gustafsson.

Hon bytte de unga tankarna mot matchvinnarkvaliteter. Vågade, precis som Martina Perssons modiga bidrag till viktiga mål.

Dessutom var defensiven ständigt där för OV:s del. Heid-tillskottet Gustafsson har stått rätt på en ny position från säsongstarten. För övrigt bredvid ett annat nyförvärv, Sally Sivertsson.

– Ibland är det lite svårt med kommunikationen, jag har spelat tvåa innan men är trea här. Det kräver helt annan tajming och samarbete, sade Gustafsson om lagdelen som präglade matchen mest.

Sällan har en halvlek blivit så sparsmakad som när lagen enades om 7–9 fram till pausvilan.

Målvakterna Christine Brorsson (OV) och Gracia Axelsson (Skånela) höll hög klass. Allra sist fick Leila Melcher också kliva in som kapabel keeper.

Hon stoppade bland annat Skånelas anfall i i slutminuten, OV utnyttjade sin timeout och fullföljde med 6–1 som spurtresultat.

Skånela vände hemåt med tre nederlag i tabellen, dessutom fick tränaren Fredrik Söderberg Wernheim syna det blåa kortet.

För OV räckte scenförändringen till för att ta tredje raka segern, däremot inte för att räta ut alla frågetecken.

– Det var hemmapremiär och nervöst. Men vi gör det för varandra, det kan vi ta med oss till träningsveckan, sade Gustafsson.

OV Helsingborg–Skånela IF 21–20 (7–9)
Tabellen >>