Guif tillbaka i segerspåret

Jessica Dickfors. Foto (arkiv): Guif

Allsvenskan är igång igen. Eskilstuna Guif knäckte HK Drott och briljerade till 25–18 inför hemmapubliken. – Vi slappnar av lite för mycket, men i slutet är det klart iallafall, sade Jessica Dickfors till Handbollskanalen.

Guif förlorade mötet precis före uppehållet och ställde ett mer slagkraftigt lag på banan i returen. Caroline Karlsson och Jessica Dickfors var tillbaka, den sistnämnda niometaren gjorde 1-0 och hade ytterligare två bollar inne under matchinledningen.

– Jätteskönt att vara tillbaka. Första kvarten känns jättebra, sen blir jag trött mot slutet. Det ska bli skönt med en full träningsvecka innan nästa match, sade fyramålsskytten.

Utgångsläget var fyran mot nian med bara tre poängs skillnad. Det fanns ändå rim och reson i tabellpositionerna när Guif sprang ifrån sina motståndare.

– Så är det ju. I februari kommer det att börja splittra sig, så nu gäller det att slå lag som både ligger under och över i tabellen.

Det stod 9–2 efter en kvart, ledarlaget gjorde jobbet både bakåt och framåt. Vid Drottbänken slapp Thomas Sivertsson, som var iväg med det estniska landslaget, uppleva utskåpningen på plats.

Även efter några mållösa minuter kom Guif först till nästa nätkänning, när Frida Haraldsson bröt ett uppspel och blev ensam med målvakten. Sofia Tenglin satte knorr på nästa avslut till publikens jubel.

Snart nog var det tvåsiffrigt försprång. Supportrarna kunde lika gärna vurma för keepern Amanda Ingvarsson som bara släppte in sju mål i första halvleken.

Då fick Drott ändå vända spelet snabbt flera gånger till flera frilägen och hyfsa underläget till sju bollar.

– På våra misstag, sade Dickfors.

Johanna Birkkjaer och Louise Lilja höll huvudet högt hos gästerna. Guif hade Josefin Johansson (sju mål) redo med tunga skott för att skingra eventuell nervositet, så att Drott aldrig kom närmare än fyra bollar.

– Vi byter runt, några spelare spelar på ovana positioner och vi börjar göra konstiga saker. Med Amanda i målet och enkla kontringar ordnar det sig, sade Dickfors efteråt.

Guif gick upp i serieledning – i en halvtimme. GT Söder tappade visserligen poäng mot HK Aranäs men pressade sig om på bättre målskillnad. Nästjumbon OV Helsingborg vann på nytt över Bjurslätt/Torslanda och skaffade sig viktig marginal i bottenstriden.

Allsvenskan 5 januari
Eskilstuna Guif–HK Drott Halmstad 25–18 (14–7)
HK Aranäs–GT Söder 22–22 (9–14)
OV Helsinborg-Bjurslätt/Torslanda 29–23 (14–14)