GT Söder kvar i toppen – slog Eslövs IK i seriefinalen

Yasmin Domonji – en av GT Söders två kaptener. Foto: Nisse Nilsson.

Eslövs IK som haft en lång väg till toppen får finna sig i att vara kvar bland de jagande lagen. GT Söders tidiga kvalitetsstämpel håller däremot med ännu högre nivå efter uppehållet och 27–24 i seriefinalen.

Medan lagen testade taktik och kvitterade varandras misstag var duellen tajt i knappa 20 minuter.

GT Söder kom till bättre lägen och dyrkade upp mittlåset när Yasmin Domonji och Johanna Widgren avlossade skotten centralt. Eslöv fick hämta in två måls underläge med förtur i omställningarna och Lisa Hanssons öga för rätt tillfälle att gå på genombrott.

Så långt målade lagen bara med små penseldrag i protokollet. Slarv från hemmalaget, passningar över huvudet på medspelarna gav GT Söder möjligheten att etablera en större ledning.

Det ordnade bland annat Julia Grahn rutinerat med sina maskerade avstämda. Gästerna hade också giganten så långt i sexmålsskytten Domonji (nio totalt) som var smått ostoppbar med 16–12 i paus.

– Några felbeslut och några sämre avslut, men det var väl okej, sade hon blygsamt efteråt.

Förvisso sprattlade Eslöv till och reducerade avståndet till 15–17 när Filippa Sarenbrant hittade rätt med en straff.

Bortalaget var inte sena att svara upp med kantmål av Malin Wilén och ett gediget försvar som styrde undan.

Målvakten Hanna Hedlund kunde ta position för avslut där hon ville ha dem, Eslöv gjorde bara ett mål på tio minuters helt verkningslös kvitteringsjakt.

Dubbelpunkt prövades också av de gulklädda på fem, sex bollars avstånd. En lösning som sent omsider fick fart på Eslöv och GT Söder i gungning.

– Med facit i hand skulle vi gått upp tidigare, alltid lätt att säga efteråt, sade Sara Strand.

Eslövskaptenen var smått besviken med det mesta som utspelade sig i hemmahallen.

– Vi kommer inte alls upp i nivå och det var redan från början. Vi har inte bolltempot vi haft tidigare, kastar bort för mycket och har väl 20 tekniska fel.

Från matchminut 50 kunde Eslöv närma sig. GT Söder testade tålamodet i långa, fruktlösa anfall och stökade undan en nervig period med marginal för seger.

– Vi har lite strul med tvåpunkten, men idag behåller vi lugnet mycket bättre. Framförallt har vi en större ledning än vi haft tidigare, sade Domonji i vinnarlaget.

– Vi stressar inte upp oss.

Eslöv behåller sin positiva kvalplats men fick lämna ifrån sig andraplatsen till lokalkonkurrenten OV Helsingborg. Martina Persson (åtta mål) och Ellinor Fahlstedt (sex mål) utmärkte sig framåt och hemmalaget som helhet dominerade efter paus mot HK Aranäs. Gästerna gav aldrig upp men hade svårt att vända trenden med ett jämnt lass av målskyttar, sex stycken som nådde tre mål.

IF Hellton blandar och ger för mycket för att kunna blanda sig i tätstriden. Femteplatsen viks för Karlstadlaget efter tunga 27–32 i baken mot nöstjumbon HK Drott. Louise Lilja med sju mål var en av flera bidragande orsaker till ett förlösande jubel för bortagänget i Sundsta Sporthall.

Josefin Johansson (sju mål) visade vägen när Eskilstuna Guif växlade in på segerspåret efter tre raka förluster. Fanny Norsten och Madeleine Lindgren var målbäst i Tumba HBK som fick vika ner sig med lördagens minsta marginal, två bollar.

Allsvenskan 9 februari 
Bjurslätt/Torslanda–Tumba HBK 22–18 (14–12)
Eslövs IK–GT Söder 24–27 (12–16)
Eskilstuna Guif–Tyresö Handboll 25–23 (16–12)
IF Hellton–HK Drott 27–32 (13–17) 
OV Helsingborg–HK Aranäs 26–23 (11–11)