Damallsvenskan – så är läget inför fortsättningen

Faith Eriksson. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

2021 har blivit 2022 och Handbollskanalen går här igenom läget i de olika lagen i damallsvenskan.

1, Boden Handboll IF

Boden har nästintill gått rent de elva omgångarna laget har spelat. En förlust mot AIK och kryss mot jagande Tyresö Handboll är de enda plumparna i protokollet. Ett stort utropstecken är den tidigare Bodenspelaren Emmy Nordmark som kom tillbaka till klubben den här säsongen säsong. Målmaskinen Nordmark har gjort över 1000 mål för klubben under åren. En välbehövligt kugge om Boden ska kunna ta steget upp till SHE.

2, Tyresö Handboll

Har haft en bra säsong, åkte på en snöplig förlust mot mittenlaget OV Helsingborg HK men studsade tillbaka snabbt och vann matchen efter mot Tumba HBK med tolv måls differens. Stockholmslaget visar god form och har även ett bra läge i tabellen som tvåa. Man har kryssat mot både AIK och Boden på hemmaplan, tuffa bortamatcher väntar och är avgörande för om laget ska kunna ta sig uppåt i seriesystemet.

3, IF Hallby HK

Ett Hallby som för tillfället ligger trea i tabellen, med tolv spelade omgångar har man en match mer spelad än konkurrenterna. Med en förlust med uddamålet mot serieledarna Boden visar laget att de finns gott om kvalité i truppen. En spelare som stuckit ut lite extra i Jönköpingsklubben är Emma Wahlström, trots tre förluster och ett kryss har hon i princip varje match sprutat in mål. Om Hallby ska kunna haka på i toppen gäller det att hon fortsätter sin kurva uppåt.

4, AIK

Här hittar vi skytteligaledaren Matilda Forsberg, med 81 mål, ett mer än tvåan i tabellen. Högersexan öser in mål för Stockholmslaget och AIK ligger bra till i tabellen efter elva omgångar. Med en match mindre spelad än trean Hallby kan vårsäsongen blir mer än spännande för laget. Den senaste matchen för AIK var mot tabelltvåan Tyresö där matchen slutade oavgjord. En vår kommer där laget måste prestera på topp för att knipa en utav topp två-platserna för att ta sig upp till SHE.

5, HK Aranäs

Laget som förra året kvalade för avancemang till SHE, men efter förlust mot Skövde HF i kvalet. In i säsongen 2021/2022 har laget börjat lite trevande med fyra förluster och sju vinster. 14 poäng på elva omgångar och man ligger några poäng bakom topptrion Boden, Tyresö och Hallby. Med snöpliga förluster mot Eskilstuna Guif och Skånela har man tappat lite fler poäng än vad laget hade önskat på förhand.

6, Skånela IF

Mittenlaget Skånela IF har under första halvan av säsongen tagit 13 poäng på tolv omgångar och det med en match mer spelad än de flesta lagen i serien. Det som sticker ut för märstalaget är en mittnia, Filippa Sarenbrant, en spelare som vände hemåt från Eslövs IK. Med placeringen fyra i seriens skytteliga är hon den som bidrar med mycket mål. Närmare bestämt 63 mål, 17 mål bakom förstaplatsen.

7, OV Helsingborg

Utöver en tidig utslagning ur Svenska cupen har laget fått en relativt bra start på säsongen. Klubben som har en satsning och kanske inte ska vara som bäst just i år är ändå bra med i tabellen. Laget har sex vinster och fem förluster, senaste matchen som OV spelade var mot GF Kroppskultur och då vann laget med två bollar. Nästkommande match för laget är mot HK Aranäs, en match som kan vara viktig då man bara ligger tre poäng från kvalspel neråt i tabellen.

8, Eskilstuna Guif

Dessvärre har resultaten inte gått i lagets målsättning och man ligger bara tre poäng ifrån kvalplats. Med vänsternian Josefin Johansson som nu ligger delad femma i skytteligan är hon en bidragande faktor att Guif ligger där dom gör. Målgöraren kommer behöva prestera under våren för att laget ska kunna hålla sig kvar i serien.

9, Eslövs IK

Eslövs IK som just nu har spelat elva matcher och vunnit fyra, en lika och sex förluster. Laget ligger på kvalplats neråt men dock endast tre poäng upp till Guif och OV Helsingborg. Eslöv har hotat lagen i toppen flertalet gånger men inte riktigt fått utdelning i form av poäng. Eslöv som efter uppehållet kommer att möta Aranäs på bortaplan, en svår match men en match som möjligen kan ge laget vittring på säker mark.

10, GK Kroppskultur

Nykomlingarna Kroppskultur ligger för tillfället på tiondeplats i tabellen. Laget från Uddevalla som slutade trea i division 1 säsong 2020/2021, under denna säsong har de dock gått ganska knackigt. Med bara två vinster mot Tumba och GT Söder har laget ändå varit nära att skrälla vissa matcher. I slutet på november förlorade man mot Boden på bortaplan med uddamålet vilket visar att man ändå har att göra i den näst högsta divisionen.

11, Tumba HBK

Tumba som har spelat tolv omgångar har tyvärr får en rätt dålig start, med en seger mot tabelljumbon GT Söder med uddamålet gör de att man i nuläget är näst sist i tabellen. Trenden för laget är inte heller den på uppgående, med förluster som kommer på löpande band ser läget svårt ut för Tumba. Senaste matchen som laget spelade var mot Skånela och då mäktade man bara med att göra tio mål, samtidigt som man höll mittenlaget på 19 mål.

12, GT Söder HK

Med ett i princip nytt lag, nya spelare och ny stadga har GT Söder inte fått ihop det under säsongen. Med tolv matcher spelade har man lika många förluster. Som lag har de inte varit nära en vinst, förutom mot bottenkonkurrenten Tumba, där man förlorande med uddamålet. Om GT Söder ska kunna hålla sig kvar behövs en helt annan vårsäsong än seriens inledning.