Damallsvenskan lördag 17 oktober

Carin Bergdahl ledde Boden Handboll till säsongens första vinst. Foto: Mats Engfors fotographic.se

Skara och Skånela visar form, de skall vara med i toppen på damallsvenskan när det summeras till våren.

Skara HF vinner klart hemma mot RP IF Linköping som fått en tung start på allsvenskan. Skara finns med i förhandsspekulationer om de fyra åtråvärda platserna till eliten och nu verkar de infria spekulationerna. RP har tungt och riskerar hamna på efterkälken efter fyra raka förluster.
Notera publiksiffran, 650 i Skara idrotthall.

KFUM Lundagård tar en viktig tvåpoängare borta mot Kärra HF, ömsom vatten ömsom vin är nog för tränarna. Kärra losar hemma vilket inte är normalt men idag var Lundagård stark, för stark.

Stockholmsderyt med två kombatanter från elitserien 2014/15 nu i allsvenskan blev en stor seger för gästande Skånela IF. Jämn första halvlek sen tog Skånela kommandot vilket resulterade i 12 bollar upp vid slutsignal. En tydlig signal till andra lag i allsvenskan, Skånela skall tebax, Tyresö lär vilja var men inte om man åker på 37 mål i bakåt hemma, dålig dag kanske.

OV Helsingborg tog en knapp men viktig seger på hemmaplan mot nykomlingen Bjursätt/Torslanda. OV som favorit och B/T som nykomling men inget lag bör anses som nykomling om de är från Götet, där finns så mycket handbollkultur så varje lag är fylld av duktiga lirare. OV liksom B/T vill vara med när tåget går.

Annan nykomling Lidingö SK ursäktar sig inte i allsvenskan, nu tar man en skalp GF Kroppskultur som liksom RP fått en dålig start på ligan. Tveksamt om båda lagen är topp fyra men de kommer sannolikt vara ett stort hinder för andra lag i deras ambition om topp fyra.

Omgången fullbordas söndag 18 oktober med
Boden Handboll vs Eskilstuna GUIF en giftig historia där det är två lag som inte viker ner sig. En publikmatch också, Boden har alltid stor publik med snitt på över 700 på Boden Arena, klart i elitserieklass. Damallvenskan blir ett getingbo om topp fyra tippar handbollskanalen.

Resultat och bästa målskyttar i respektive lag:

Lördag 17/10

Skara HF – RP IF Linköping 31 – 15 (15 – 7)
SHF
Carolina Järnstam 7
RP: Nathalie Barhanko 6
Publik: 650

Kärra HF – KFUM Lundagård 19 – 22 (9 – 13)
KHF:
Malin Pedersen 7
KFUM: Betty Svensson 6
Publik: 145

OV Helsingborg – Bjurslätt/Torslanda 27 – 26 (12 – 13)
OV:
Stina Svensson 5, Emila Blomberg 5
B/T: Amanda Björndahl 5
Publik: 312

Tyresö Handboll – Skånela IF 28 – 37 (12 – 14)
TH:
Olivia Svalstedt 7.
SIF: Sofia Nystedt 8.
Publik: 227

Lidingö SK – GF Kroppskultur 26 – 22 (15 – 12)
LSK:
Elin Lamby 4, Helena Stenqvist 4, Emma Jonsson 4
GFK: Elin Bagge 4, Rebacka Sandberg 4, Ellen Johansson 4
Publik: ingen uppgift f.n.