Boden och Kroppskultur övertygade i premiären

Sara Nordström. Foto (arkiv): Simon Eliasson/Bildbyrån.

IFK Örebro var förvånande nära en skräll mot HK Aranäs, 24–26 till slut. Det var premiärlördagens enda jämna historia, Tyresö Handboll tog en ohotad tvåa medan Boden Handboll och GF Kroppskultur gick på knock.

Kristin Wiklund drev Örebro målmässigt under division 1-säsongen som mynnade ut i Allsvenskan. Med åtta mål visade hon klassen i näst högsta serien, utan att Örebro kunde rubba favorittippade Aranäs.

Wiklund sista fullträff innebar 24–23 med tre minuter. Aranäs träffade taktiskt rätt på upploppet och Nova Hallén (sex mål), Johanna Zaman och Ellen Davis vände skeendet i sista stund.

– Det är klart att det är tungt nu, men när vi kommer se tillbaka på den här matchen så tror jag att vi kommer vara nöjda med vår insats. Sedan är det ny match om två veckor och jag tror att vi kommer vara sugna att ta revansch då, sade Wiklund efteråt till NA.

Kroppskultur var ensamt på banan den första kvarten mot Eskilstuna Guif. När 13–0 kommit upp på tavlan var poängfördelningen förstås given.

Nicoline Kirk i målet var den enskilt viktigaste spelaren bakom storkrossen. Uddevallalaget hade också en mängd utespelare med spring i benen som markerade avståndet direkt till gästerna.

Anna Lehtinen och Mariel Beugels hann med fem mål var och Kroppskultur kunde till och med spara kraft inför fortsättningen under andra halvlek.

Guifs Tuva Nilsson nätade också fem gånger, avslutningen gav 13–11 som en klen tröst i bearbetning som det röda laget lär ta tag i inom kort.

Försvar och kontringar på hög nivå gav Boden en liknande skjuts mot Skånela IF. Det var tunnsått med hemmajublen i Vikingahallen medan bortalaget slog till mer än dubbelt så ofta.

Sara Nordström (nio mål) och Soraia Vieira Lopes (sju) toppade Bodens målprotokoll, då är en hel del av gästernas alla plusvarianter onämnda i premiären.

Boden mot Kroppskultur på torsdag kan således bli en tidig höjdare.

Tyresö höll tillbaka Eslövs IK från start och summerade en solid seger med 27–22. Det hackade betänkligt i Skånelagets offensiv, trots två nyförvärv (Vera Gidebratt och Martina Persson) som bästa målskyttar.

Olivia Svalstedt låg bakom sex egna mål och flera assist i rödgult. Femmålsskytten Cassandra Värja var också vass med flera fullträffar från kanten som höjde underhållningsvärdet och ökade försprånget i fösta halvlek.

Damallsvenskan 17 september
GF Kroppskultur–Eskilstuna Guif 28–19 (17–6)
Skånela IF–Boden Handboll 17–38 (10–17)
Tyresö Handboll–Eslövs IK 27–22 (15–8)
IFK Örebro–HK Aranäs 24–26 (10–12)