Allsvenskt svep: Eslöv leder kvalspurten, Bjurslätt/Torslanda ramlar ur

Filippa Sarenbrant. Foto: Christoffer Borg Mattisson.

Eslövs IK ligger bra till för att blicka uppåt bland de allsvenska konkurrenterna. Efter 31–27 över Skånela IF kommer Skånelaget till den sista omgången som serietvåa och är i praktiken klara för SHE-kval.

– Vi har allt i egna händer, sade Filippa Sarenbrant efteråt.

Drygt en handfull lag finns kvar i striden om tre kvalplatser. Det Eslöv gjorde hemma under lördagen räckte för sitta kvar med trumfkortet – överlägsen målskillnad på hand inför upplösningen nästa vecka.

– Vinner vi så slutar vi tvåa. Sen möter vi gärna Kristianstad för att slippa Boden och långresa, sade Sarenbrant med sikte på kvalet.

Beroende på spelplats och dagsform har EIK haft lite berg-och-dalbana på slutet. Mot Skånela tog hemmalaget greppet från start med stabilt försvar och starkt skytte.

– Vi släpper bara in elva mål i första halvlek. Sedan får de göra lite enkla mål i sju mot sex, men vi har kontroll över hela matchen.

Lina Wessberg tog vara på kantvinklarna. Amanda Andersson (sju mål) var förgrundsfigur framåt tillsammans med Sarenbrant (åtta).

– Skånela är alltid speciellt för mig, min gamla klubb och farsan sitter på bänken, sade niometaren när hon vunnit familjefejden och såg slutet på en lång serieresa.

– Förra säsongen vann vi bara mot Lugi borta, det här är betydligt roligare. Sen tror jag att vi legat på alla positioner i tabellen, det svänger mycket men det gäller ju alla lag.

Hur får ni med er självförtroende till kvalet?

– Första matchen blir hemmamatch och då gäller det att få dit så mycket publik som möjligt. Sen får vi sikta på motståndarnas svaga punkter, vi går in utan krav, fortsatte Sarenbrant.

Tyresö tog över kontrollen efter 20 minuters spel mot IF Hellton. Det som kunde blivit ett sort steg mot kvalbiljett för Karlstadlaget blev en sista strimma av hopp för hemmaspelarna. Sexmålsskytten Fanny Norsten och kompani måste dock leverera på topp och slå serieledarna GT Söder i omgång 22 för att hålla sin egen del i avtalet.

Spårvägen satte käppar i hjulet för OV Helsingborg i första halvlek. Den slutade ändå i likaläge på 11, efter Emelie Kristianssons 12–11 som första fullträff efter paus ägde den främsta offensiven rum nära gästernas målbur. Efter tre raka OV-förluster kom en nödvändig seger och ett kliv uppåt i målskillnadsdjungeln.

Ett helt annat streck skärrade Bjurslätt/Torslanda som drog nitlotten borta mot HK Drott. Gästerna får spela nästa säsong i en lägre division sedan Drott tagit kommandot och Johanna Birkkjaer Andersson (åtta målI nätat distinkt upprepade gånger de sista tio minuterna.

Drott riskerar fortfarande att göra Bjurslätt/Torslanda sällskap, men klarar sig med minst en poäng i den helt avgörande matchen mot Spårvägen nästa lördag.

Eskilstuna Guif sparade på anfallsunderhållningen men höll å andra sidan tätt bakåt mot HK Aranäs. Med hjälp av Josefine Johansson höll man bortalaget på avstånd. Mothugget kom när Aranäs interna skyttedrottning Louise Karlfeldt kom igång med flera mål i slutskedet. Hennes sista, 21–20 på tavlan med två minuter kvar blev också matchens sista. Guifjubel och bra utgångsläget inför avgörandet:

2/ Eslöv 24p (+51)
3/ Guif 24p (-14)
4/ OV Helsingborg 22p (+20)

5/ Hellton 22p (+18)
6/ Aranäs 22p (-13)
7/ Tyresö 21p (+47) 

Allsvenskan 9 mars
HK Drott–Bjurslätt/Torslanda 29–24 (13–12)
Eslövs IK–Skånela IF 31–27 (17–11)
Eskilstuna Guif–HK Aranäs 21–20 (9–7)
OV Helsingborg–Spårvägens HF 29–17 (11–11)
Tyresö Handboll–IF Hellton 27–24 (13–10)

Tabell >>