Allsvenskan fredag: Segrar för tätduon

Filippa Sarenbrant. Foto: Christoffer Borg Mattisson.

Eslövs IK fick sista ordet i derbyt mot OV Helsingborg. Men Kristianstad HK är svåråtkomligt, de orangea passade på att utöka målskillnaden i serieledning genom storkrossen mot Eskilstuna Guif.

Frånsett korta perioder ledde Eslöv hela vägen under sitt Helsinborgsbesök. Spänningen ökade påtagligt till publikens glädje när Louise Cronstedt fick in kvitteringen, 23–23 med tolva minuter kvar.

Eslöv var dock snart tillbaka i front och ryckte från med Emma Jönsson och Filippa Sarenbrant (sju mål vardera) som genomgående starka skyttar. OV:s sjumålsskytt Emelie Kristiansson reducerade så länge hemmahoppet fanns kvar, 6–2-spurten från Eslöv de sista åtta minuterna var ändå omöjlig att hantera för tabellfemman.

I samma stund styrde Kristianstad säkert mot seger över Eskilstuna Guif. Elin Steen gjorde flest (sex) mål för vinnarlaget, lika många som Mia Lagumdzija hos gästerna där dock uppslutningen bakom saknades.

Med KHK:s totala dominans på hemmaplan och Eslövs fem raka vinster börjar kampen om direktplatsen likna en skånsk derbyduell. Vårmötet mellan de båda topplagen spelas inte förrän näst sista omgången (6 mars), förvisso kan mycket hända innan dess.