Damallsvenskan: Skara nära elitserien

Alexandra Roos 8 mål för Skara HF mot Tyresö Handboll

Damallsvenskan är nu inne i 16’e omgången och det är en hel del ”måste” matcher för i princip alla lag. Det är fyra viktiga streck i tabellen, direktplats till elitserien, kval till elitserien, kval att undvika nedflyttning och det förhatliga nedflyttningsstrecket som säger adjö till damallsvenskan.

En streckmatch i nedre regionen utspelades i Lidingö mellan hemmalaget och gästerna Bjurslätt/Torslanda.
Lagen följdes åt i målprotokollet fram till 15’e minuten då Lidingö går från 7-6 till 10-6 som landade på 10-8 vid pausvilan.
B/T tar in försprånget till 11-lika men därefter tar Lidingö ett litet grepp om matchen som anförare i målprotokollet, B/T är som närmast en boll men sista tio minuterna så blir det tre bollar upp för hemmalaget som till slut stannade vid fyra, hemmaseger med 23-19.

KFUM Lundagård i tabellens mitt tog emot topplaget Eskilstuna GUIF i Lunds idrottshall.
GUIF satte högsta fart och vips så visade tavlan 1-6 efter 10.38 in i matchen, en mardrömsstart för hemmalaget. GUIF håller ledningen på fem bollar till paus, 9-14.
KFUM försöker komma närmare och har två bollars underläge efter fyra minuter i andra halvlek, 12-14 men närmare kommer man inte. GUIF har greppet och kontrollen på matchen och tar slutligen en komfortabel seger med 20-27.

Omgångens absoluta toppmatch var Tyresö (3’a) mot seriesuveränen Skara HF som toppar ligan.
Alexandra Roos gör 0-1 efter en minut och Skara släppte därefter aldrig Tyresö till ledning i matchen. Vid 5-6 efter 16 minuter så gör Skara fem raka kassar till 5-11 och har ett bastant grepp om matchen och halvtidspausen visar 9-15 i Skara favör.
Tyresö stretar emot i andra och kommer närmast vid 17-19 efter 41 minuter men närmare kommer man inte. Skara spelar stabilt och tar en seger i en svår bortamatch med 27-31.

I Göteborg möttes Kärra HF och RP IF Linköping där framförallt Kärra är i poängnöd under nedflyttningsstrecket.
En jämn kamp från första till sista minut om mycket viktiga poäng i streckstriden där RP i princip har ledning hela första halvlek och pausvilan visar 8-9 i RP favör.
Andra halvlek blev den första lik men till en början så tar Kärra ledning och har 14-13 efter 41 minuter, RP vänder och tar åter täten igen men Kärra hänger på och det står 20-lika efter 53 minuter. Två raka mål till 20-22 ger RP segerkänning och man håller distansen, bortaseger med 23-24.

Till Uddevalla åkte Skånela IF strax under elitserie kvalstrecket för att ta sig an ett GF Kroppskultur som också är i poängnöd för nedflyttningsspöket.
Lagen följs åt till 12’e minuten och 5-5 då Kropps gör tre raka kassar till 8-5 men Skånela gnuggar på och går ikapp vid 10-10 och har en ledning vid paus med 11-12.
Andra halvlek blir en rejäl kamp och man följs åt i målprotokollet till minut 55, därefter gör Kropps två mål till 22-20 och har vittring på två poäng. Man släpper inte ledningen utan kan gå segrande från en tuff drabbning med 24-22.

Omgången kompletteras imorgon Söndag när Boden Handboll tar emot OV Helsingborg i Boden Arena.