Summering av USM: Flickor A grupp 1

Foto: Viktor Ljungström

Handbollskanalen har summerat ihop gruppspelet i Flickor A under USM:s finalhelg i Malmö. Först ut är Grupp 1.

ANNONS

Grupp1:

Sävehof

Detta vart verkligen dödens grupp där lagen tog ut sig mot varandra. Man såg även i placerings matcherna att samtliga lag ifrån denna grupp vann sina matcher förutom Lugi emot Sorunda i finalen. Det visar på en högre nivå i denna grupp.

Sävehof som slutade 4a i gruppen och 7a totalt. Sävehof fick inte riktigt till sitt anfallsspel. Man gjorde sitt jobb bakåt och släppte in minst mål utav alla i gruppen, endast 48st! Gustavsberg var det laget man hade störst problem med bakåt, Gustavsberg gjorde 17mål på Sävehof och det efter en storspelande Cornelia Hermansson, utan Cornelia i denna matchen hade det nog kunnat rinna på mer för Gustavsberg.

Mot Skövde var det jämnt fram till en bit in i andra halvlek där Sävehof kopplade greppet och kunde vinna rätt så betryggande efter att Skövde haft problem med Sävehofs försvar samt bra kantavslut utav Louise och en Malin Sandberg som styrde upp Sävehofs spel.

Mot Lugi fanns det inget att spara på utan bara att köra på, efter en taktisk miss förlorar man med 17-16. Sista placeringsmatchen vann man ohotat mot H43 utan att behöva komma upp på någon speciellt hög nivå. Sävehof var numret för stora för H43. Lousie Rundqrantz fortsatte leverera från sin kant och Nora Lundell kunde inte H43 få stopp på.

Spelare som stack ut var Cornelia Hermansson som tyvärr råkade ut för en skada under uppvärmningen mot Lugi. Hon var stabil och gjorde två stycken riktigt bra matcher, framförallt mot Gustavsberg där hon i andra halvlek höll kvar Sävehof i matchen. Cornelia har en riktigt skolad målvaktsstil.

Louise Rundqrantz som var en utav dom bästa vänstersexorna under steg 5 bidrar till så mycket för Sävehofs spel då man får ett riktigt kant hot med ett riktigt giftigt avslut. Louise är en sån kant alla lag önskar sig med riktigt hög mål procent för åldern.

Nora Lundell som är en riktigt försvarsgeneral för Sävehof och måste betraktas som den komplettaste mittsexan i steg 5 med ett bra försvarsspel och ett avslut där hon kastar sig neråt och fortfarande kan sätta bollen högt. Hon inger respekt och har pondus på planen vilket smittar av sig till resten utav laget.

Bästa Målskyttar: Louise Rundqrantz 21 mål, Nora Lundell 15 mål och Malin Sandberg 12 mål.

Gustavsberg

Gustavsberg slutade 3a i gruppen och 5a totalt. efter att bensinen tyvärr tog slut mot Skövde. Man startade mot ett tufft Sävehof där man fick gå tungt på sina drivande spelare för att kunna vinna matchen, efter en halvdålig start så vaknade Gustavsberg till och kunde få igång lite kontringsspel. En bit in på andra halvlek leder man betryggande med 13-8. Sävehof knappar igen mot slutet men det känns som en rättvis seger för Gustavsberg då man vinner med två stycken bollar trots en storspelande Sävehofmålvakt.

Mot Lugi får Gustavsberg en dålig start, man ligger under med 1-7 och blir som så många andra stressade utav Lugis höga försvar. Man lyckas tillslut få hyfsat bukt men då är det försent.

Efter två stycken matcher mot fysiska och bra försvarsspel så var bensinen slut mot Skövde, det var inte samma Gustavsberg som vi sätt tidigare eller som vi skulle få se mot Torslanda. Även mot Skövde får man en dålig start men lyckas kriga sig tillbaka men en bit in i andra halvlek tar bensinen slut för dom ett år yngre spelarna. Det rinner på lite extra i slutet för Skövde när Gustavsberg går upp på ett tjej-tjej försvar. I sista matchen så hade Gustavsbergs drivande tjejer fått vila ut och man kunde visa vilken klass man har då man trots lite tekniska fel kunde utskåpa Torslanda.

Spelare som stack ut var Cornelia Dahlström som gjorde ett bra försvarsarbete men inte riktigt kom upp på sin fulla nivå framåt då hon vart väldigt hårt tagen. Så fort motståndarna dock inte hade koll på henne så small det direkt. Var en utav få tjejer i Gustavsberg som dock vågade sticka in nosen mot tuffa försvar. Det är få tjejer som har en sån inställning som Cornelia har.

Jackie Moreno som gjorde ett enormt försvarsarbete för Gustavsberg som gjorde att man klarade stå emot många utav lagen och samtidigt var den som satte fart framåt. Spelsmart både framåt och bakåt. Framåt fick Jackie ta ett stort ansvar där hon fick ta mycket stryk. Sätter både sig själv och medspelarna i bra lägen. Visade även upp en målfarlig sida och orsakade många två minutare, gula kort och straffar för motståndarna.

Hildur Eriksson som kom med i All-star team som bästa mittsexa vilket inte var konstigt då hon var den enda mittsexan med från EM bruttotruppen. Hildur har bra storlek och blockar väldigt mycket skott bakåt. Framåt så har Hildur oftast två stycken försvarare hängandes på sig och när hon väl har fått bollen så resulterar det oftast i straffar och tvåminuters utvisningar.

Bästa målskyttar: Cornelia Dahlström 17 mål, Wilma Schelin 14 mål och Jackie Moreno 12 mål.

Skövde

Skövde vart 2a i gruppen och knep bronsmedaljen totalt. Skövde startade mot Lugi där man fin fint löste Lugis höga försvar som många andra lag hade problem med. Lagen följdes åt hela vägen, Skövde kunde roffa åt sig en två måls ledning i 48e minuten. Med knappt en minut kvar tar Lugi timeout och gör två stycken mål på 50 sekunder vilket resulterar i en oavgjord match.

Sedan stod Sävehof för motståndet där lagen känner varandra efter att ha möts i Göteborgs juniorseriespel. Här gör Skövde försvaret ett enormt arbete mot Sävehofs mittsexa vilket tar en del energi och det öppnar upp sig på andra ställen för Sävehof. Skövde får inte heller till sitt fina fartfyllda spel som man visar upp i övriga matcher.

Skövde får en skön avslutningsmatch mot ett utpumpat Gustavsberg utan någon energi kvar. Man får här en drömstart och spelar ett tufft försvarsspel samt fartfyllt anfallsspel. Gustavsberg hänger med en bit in i andra halvlek men sedan tar Skövde över och vinner helt ohotat tillslut.

I semifinalen så hängde man aldrig med i Sorundas tempo och dom vart för tunga att möta, men tummen upp för att man krigade i 50 minuter. Brons matchen vart en spännande historia där Skövde kändes lite trötta, man hittade inte sitt vanliga spel man haft tidigare matcher men kunde ändå en bit in i andra halvlek koppla ett grepp.

Spelare som stack ut var Emma Wahlström som är en riktig kämpe bakåt och sliter som en varg. Hon smäller på motståndarna ordentligt och inger respekt. Framåt styr hon skövdes spel oavsett vilken position hon än står på. Hon går alltid hundra procent i sina satsningar framåt och är ett oerhört konstant hot. Så länge Emma använder sin energi på rätt sätt så är ovannämnda resultat men tyvärr är inte alltid så fallet.

Elma Örtemark är en härlig spelare som sliter i försvaret och verkar aldrig få slut på energi. Elma är en riktig lagspelare som lika gärna växlar upp sina lagkamrater som går på mål själv. Framåt har hon en unik spelstil med riktningsändringar och är enormt svår att få tag i. Precis när försvararna tror att dom fått tag på Elma så får hon ändå iväg något märkligt skott som i regel går i mål.

Ida Eriksson som är en viktig sten i Skövdes lagbygge. Hon står oftast rätt i försvaret och smäller på bra. Framåt går hon oftast hundra procent för det och tycker om att bli uppväxlad för att sen storma in i luckorna. Ida är framförallt stark i genombrotten och även hon en bra lagspelare.

Bästa Målskyttar: Emma Wahlström 18 mål, Elma Örtemark 17 mål och Fanny Elovsson 15 mål.

Lugi

Gruppsegrare vart Lugi, dom tog även med sig silverpengen hem till Lund. Man startade mot Skövde där man inte riktigt fick utdelning med sitt fina försvarsspel. Lugi-tjejerna verkade ha mycket nerver och vart stundtals så stressade som motståndarna brukar bli mot dom. Man gjorde här sin sämsta match under steg 5, vilket inte är unikt att göra i sin första match. Lugi krigade ändå till sig ett oavgjort resultat.

Andra matchen mot Gustavsberg var Lugi dunderladdade från start och ville revanschera sig efter första matchen. Man tog tidigt ledningen med 1-6, Gustavsberg hämtade in till oavgjort i halvtid. Lagen följdes sedan åt med en liten fördel för Lugi hela vägen. Vid 18-20 till Lugi och 4 minuter kvar så åker Gustavsberg på en straff och utvisning. Därefter gör Lugi 3 raka mål och vinner matchen.

I matchen mot Sävehof känns Lugi-tjejerna lite matta efter två stycken krigar matcher. Man tar sig ändå samman och fortsätter med ett bra försvarsspel och fantasi fullt anfallsspel. Lagen följs åt i första halvtid, tidigt i andra halvlek gör Lugi ett ryck och leder med 4 bollar. Man blir därefter lite bekväm och Sävehof lyckas komma ikapp till 16-16 med knappt en minut kvar. Efter att Sävehof haft anfall i 7 mot 6 spel så lyckas Lugi vinna bollen och kastar in den i öppen bur med 2 sekunder kvar. Semifinalen vart aldrig spännande då Lugi hade greppet om den från start till slut.

Den så upphaussade finalen vart aldrig spännande, Sorunda kopplade tidigt grepp och kunde bekvämt vinna matchen. Lugi var aldrig där och det kändes stundtals mer som en serie match än en final i ett steg 5. Till Lugis försvar så hade man en mycket tuffare grupp och fick varje match gå stenhårt för att kunna ta poäng.

Spelare som stack ut var Kajsa Dahlberg som med ett moget spel kunde sätta sig själv och medspelarna i bra lägen. Mycket utav Lugis spel startade på Kajsa. Man märkte tydligt att hon spelat mycket med äldre tjejer under säsongen och kunde uttnyttja detta till sin fördel. Hon sökte och fick med sig många utvisningar på motståndarna. Har en snabb och bra stegisättning som man får vara beredd på. Har en växel till än vad hon visade upp i steg 5.

Ebba Kristiansson som man inte alltid tänkte på i Lugis spel men som är en riktigt viktig pjäs i laget. Spelar ett mycket bra och tufft försvarsspel, där hon är skicklig på att följa motståndarna på ett väldigt spelsmart sätt. Framåt så är hon den mittsexan som arbetar mest för sina medspelare. Här har övriga mittsexor i steg5 än del att lära utav. Fint och spelsmart spel som öppnar upp för medspelarna.

Ida Fredlund en riktig kämpe! Ida gör hela 22 stycken mål under steg5 och detta som höger hänt höger nia. Tufft försvarsspel där hon inte är skygg för att möta motståndarna en bra bit upp i banan. Framåt är det bara hundra procent som gäller, är ingen riktig skytt egentligen men har ett snabbt och bra avstämt skott samt bra tryck i genombrotten.

Bästa målskyttar: Ida Fredlund 22 mål, Ella Agace 15 mål och Kajsa Dahlberg 11 mål.

Helene Olsson

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here