Sävehof till final efter magisk avslutning

Ida Odén. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Tio minuter från slutet hade Skuru IK i princip allt klart för att ordna fram en femte match på hemmaplan. Sedan gick allt i stå, IK Sävehof hittade mod och moral för en vändning som bar hela vägen till guldkamp.

Amelia Lundbäck blev oväntad, överraskad matchhjälte från strafflinjen. Sju sekunder från slutet skyfflade hon undan alla nerver och skickade in 30-29.
— Jag skulle sätta den, det finns inget annat, sade hon till Cmore efteråt.

En högdramatisk final på en underhållande semifinalserie där Skuru IK sålde sig dyrt och var så när att bryta med den spökliknande listan på bortaförluster i Partille.

Båda lagen ville och kunde agera bestämt och fartfyllt, snabba svängar och en tät matchbild gladde publiken på plats.

Skuru fick inte samma effekt med offensivt försvar. Ida Odén tände till så fort motståndarna gick för långt ut från 6-0 och tog vara på alla möjligheter med lite friare ytor, egna mål och öppnande framspelningar.

Sävehof var också lite mer flinka att få fram bollen i kontringsfas, Joanna Lindvall Haggrens självförtroende spillde över mellan matcherna till fem mål i första halvlek.

I Skuru var samarbetet framåt slående. Det fanns inte en spelare på offensiv planhalva som inte var beredd att lägga ner kraft, låsa upp sin närmaste försvar och se till att bollhållaren kunde utmana där Sävehofs defensiv befann sig i en svag ställning.

Alexandra Bjärrenholt jobbade kopiöst, Ulrika Olsson sköt distinkt och rätt så fort hon kunde och paussiffrorna 16-16 speglade målfesten.

Faktum var att Skurus lugna metodik med två byten anfall-försvar fungerade bättre direkt efter paus.

Med undantag för anfallen där Ida Odén bjöd på en lösning eller en underjamare i krysset halkade hemmalaget efter med ett par bollar.

Jenny Södrén vann i stort sett alla linjedueller innan Lina Hawia-Svensson kyligt lade in straffarna.

Hawia-Svenssons sjätte nätrassel från sju meter innebar 21-25 på tavlan, dryga kvarten från slutet. Skuru kom till öppna lägen, toppade i sex måls ledning.

Sedan höjde Isabella Mouratidou räddningsprocenten och gav Sävehof manöverutrymme och kontringsuppspel i den pressade situationen.

Skuru insåg plötsligt var man befann sig och avstod från skottlägen och linjeinspel för avvaktande sidledsaktioner.

Därför stod det hastigt och mindre lustigt för gästerna 28-28 i matchminut 58. Skuru mäktade bara med ett straffmål de sista tio minuterna innan nerverna anfäktade alla och envar.

Vårens lag fick därmed jubla högst, Sävehof till final. Vilken fest det kommer att bli i Scandinavium.

IK Sävehof–Skuru IK 30–29 (16–16)