VM Grupp A: Frankrike favorit före Norge och Brasilien

Handbollskanalen och Magasinet Match går igenom alla lag inför VM 2017 i Frankrike.

ANNONS

Först ut är Grupp A som inleder hela VM med mötet Frankrike – Brasilien onsdagen den 11 januari. En match som mycket väl kan visa sig vara toppmötet i gruppen då den är ett riktigt getingbo.


FRANKRIKE

Generationsväxlingen i Les experts är igång. Den förre förbundskaptenen Claude Onesta som lett laget under 2000-talets franska mästerskapsdominans kliver nu ett steg åt sidan. En mer övervakande roll som General Manager väntar.

Frankrikes jobb med att slussa in lovande spelare kontinuerligt görs nu även på tränarsidan. Didier Dinart var en av världens bästa försvarsspelare genom tiderna och spelade hem tio mästerskapsmedaljer för Frankrike mellan 2001-2013. Sedan 2013 har han funnits på tränarbänken jämte Claude Onesta. Nu tar Didier Dinart över huvudansvaret och pressen blir stor direkt. Ett VM på hemmplan som fransmännen väntas vinna. Startsjuan är fortfarande fylld av världsstjärnor och på bänken stampar unga talanger av lust att bli en av dem.

Timothey N´Guessan och Mathieu Grébille är två unga vänsternior i den franska truppen. När matcherna ska avgöras så är det Narcisse eller Karabatic som ofta återfinns på den här positionen. Kan Grebille och N´Guessan bli Frankrikes nya stjärnor?

Förbundskapten: Claude Onesta/Didier Dinart
VM-turneringar: 20
Placering i senaste VM: 1
Främsta VM-merit: Guld 1995, 2001, 2009, 2011 och 2015


POLEN

Sällan är det polska landslaget en kandidat för medaljstriden i förhandstips – ändå har laget tagit sig till fem semfinaler och tagit tre medaljer i de tio senaste årens mästerskap. I förra VM (Qatar 2015) tog polackerna brons efter att ha åkt ut i semifinalen mot hemmanationen Qatar i en skandalmatch där polska spelarna kritiserade domarinsatsen hårt.

Polen saknar fortfarande ett mästerskapsguld i prisskåpet. Är nya förbundskaptenen Talant Dujshebaev mannen att ändra på det? Den meriterade tränaren vann Champions League 2016 med det polska klubblaget Kielce.

Han kommer dock få det oerhört tufft denna gång då veteranerna Karol Bielecki, Krzysztof Lijewski samt Slawomir Szmal har slutat i landslaget och Michal Jurecki samt Kamil Syprzak missar VM på grund av skada.

Förbundskapten: Talant Dujshebaev
VM-turneringar: 14
Placering i senaste VM: 3
Främsta VM-merit: Silver 2007


RYSSLAND

Ligger fortfarande högt på IHF:s världsranking och är historiskt sett ett av världens mest meriterade landslag. 2000-talet startade bra med ett OS-guld i Sydney där nuvarande coachen Dmitri Torgovanov spelade och satte stopp för Sveriges OS-gulddrömmar. Mediokra placeringar i mästerskap och tränarbyten har präglat Ryssland sen dess. Bronset från Aten-OS 2004 är den senaste landslagsmedaljen.

Torgovanov tillsattes 2015 i jakten på en OS-kvalplats via Europamästerskapet 2016. Där fick Sverige OS-revansch på Torgovanov och knep den sista platsen till kvalet före Ryssland. Alltså en tung start och ännu en svag placering.

En skadefri rysktrupp är på pappret en slutspelsjoker. Den starka niometerslinan med Gorbok, Zhitnikov och Igropulo behöver steppa upp och hitta ett bra kollektivt spel tillsammans med Vardar-kantparet Dibirov och Shiskarev. Annars kan det bli respass redan innan slutspelet då Ryssland hamnat i VM:s tuffaste grupp.

Förbundskapten: Dmitri Torgovanov
VM-turneringar: 11
Placering i senaste VM: 19
Främsta VM-merit: Guld 1982, 1993 och 1997


BRASILIEN

Erfarenheterna från att ha varit i med i alla VM sen 1995 verkar nu ha burit frukt.
Brassarna tog fina skalper i sitt hemma-OS och charmade såväl hemmapublik som tv-supportar världen över. Ett blixtrande kontringsspel och ett hänsynslöst kämpande försvarsspel fick Europamästarna Tyskland på fall.

Efter att ha slagit Polen i premiären red laget på en våg av självförtroende. Det ledde till en kvartsfinalplats där resan tog slut mot ett stark Frankrike. Hoppet för sydamerikansk handboll tändes på riktigt och flera av spelarna finns nu ute i de europeiska toppligorna. Högernian José Toledo i Wisla Plock och försvarsspelaren Thiagus dos Santos Pick Szeged som bägge deltar i Champions League hör till stjärnorna.

Brassarnas bästa placering i VM är trettonde plats. En bättre placering nu är inte omöjlig. Lyckas laget slå Polen igen så är nog åttondelsfinalplatsen hemma.

I sommarens OS fascinerades handbollsvärlden av många brasilianska spelare. Kanske mest av den oortodoxa målvakten Maik Santos. Trots att han var överlägset kortast av målvakterna i OS så överglänste han många av sina motståndare med otrolig snabbhet och precisa utkast.

Förbundskapten: Washington Nunes
VM-turneringar: 12
Placering i senaste VM: 16
Främsta VM-merit: 13:e plats 2013


JAPAN

Nationen förbereder ett OS på hemmaplan 2020. Handbollslandslaget startade förberedelserna på ett bra sätt och kvalade in till VM genom en tredjeplats i asiatiska mästerskapet.

Laget består av spelare från den inhemska ligan förutom Chamberyspelaren Remi Feutrier och spanienproffset Atsushi Mekaru. Vänsterkanten Feutrier har en imponerande avslutningsprocent på 80 hittills den här säsongen. 18 mål på 22 avslut har det blivit i den franska ligan.

På 70- och 80-talet var Japan extremt framgångsrikt i Asien och tog två asiatiska mästerskapsguld och kvalade in till fyra OS. 1988 var senaste OS-deltagandet och nu är laget alltså direktkvaliciferat genom sitt värdskap. Kanske kan vi få en ny gyllene japansk era, som kan utmana Bahrain och Qatar i nästa asiatiska mästerskap.

Succécoachen Dagur Sigurdsson, nuvarande tränare för det tyska landslaget, tar över japanska landslaget efter VM. Det är en del i den otroligt spännande satsningen inför Tokyo-OS.

Förbundskapten: Masanori Iwamato
VM-turneringar: 12
Placering i senaste VM: Ej kvalificerat
Främsta VM-merit: 10:e plats 1970


NORGE

Sekunder från att säkra sin första mästerskapsmedalj när tyskarna slog ut EM:s överraskningslag Norge i semifinalen. Även bronset gled dem ur händerna då energin var slut i den norska truppen – Kroatien vann bronsmatchen komfortabelt med 31-24.

Trots utebliven medalj så tändes hoppet för framtiden i Norge. För framtiden har laget för sig. Åtta 90-talister var med i senaste mästerskapstruppen och flera av dem i avgörande roller, exempelvis playmakern Sander Sagosen som fick sitt stora genombrott.

Trots förlust i dubbelmötet mot Slovenien i VM-kvalet tog sig Norge vidare via ett wildcard. Mycket tack vare succén i EM. ”Jag är väldigt glad för det, det är väldigt viktigt för laget att få spela mästerskapen. Vi är i en fas där vi bygger framtidens landslag”, säger landslagstränaren Christian Berge.

Flera av norrmännen bytte klubbadress efter EM-succén. Bättre ligor och tuffare matcher. Kan svenskbekantingarna Christian O’Sullivan och Kristian Björnsen som nu spelar i Bundesliga höja sig ännu ett snäpp?

Förbundskapten: Christian Berge
VM-turneringar: 13
Placering i senaste VM: Ej kvalificerat
Främsta VM-merit: 6:a 1958


Så spelas Grupp A

11 januari kl 20:45 Frankrike–Brasilien, Kanal 9
12 januari kl 17:45 Ryssland–Japan
12 januari kl 20:45 Norge–Polen, Eurosport 1

13 januari kl 17:45 Japan–Frankrike, Eurosport 1
14 januari kl 14:45 Brasilien–Polen
14 januari kl 17:45 Norge–Ryssland, Eurosport 1

15 januari kl 17:45 Frankrike–Norge, Kanal 9
15 januari kl 20:45 Brasilien–Japan, Eurosport2
16 januari kl 20:45 Polen–Ryssland, Eurosport 2

17 januari kl 14:00 Norge–Brasilien, Eurosport 1
17 januari kl 17:45 Polen–Japan
17 januari kl 20:45 Ryssland–Frankrike, Kanal 9

19 januari kl 14:00 Ryssland–Brasilien, Kanal 9
19 januari kl 17:45 Frankrike–Polen, Kanal 9
19 januari kl 20:45 Japan–Norge, Eurosport 2

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here