VM Grupp D: Sverige och deras motståndare

Handbollskanalen och Magasinet Match går igenom alla lag inför VM 2017 i Frankrike.

Vi fortsätter genomgången av alla VM-grupper och tittar nu närmare på Grupp B. Tidigare grupper kan ni läsa här:

Grupp A
Grupp B
Grupp C


QATAR

I senaste VM på hemmaplan satte Qatar sin prägel på världshandbollen med en silvermedalj. Skriverierna var många om Qatars framgång med den ihopköpta spelartruppen, men att det finns en hög handbollskompetens som tog dem till final kan ingen ta ifrån dem.

Stor del av kompetensen finner vi i en av världens bästa målvakter, Danijel Saric. Målvakten storspelade under hemma-VM efter att bosnienserbens nationalitetsbyte trädde i kraft. Vid sidan av målvakten Saric måste den Kubafödde storskytten Rafael Capote lyftas fram. Capote har ett skott av världsklass och gjorde 40 mål på sex matcher i OS. Det speglar hans kapacitet.

OS blev dock inte samma succé som senaste VM, utan Qatar fick nöja sig med åttonde plats. I Asien har de däremot vunnit två raka asiatiska mästerskap. Klart är att Qatar har en stor chans att utmana i grupp D, även om några storstjärnor saknas.

I Qatar finner vi en av världens absolut främsta tränare. Innan Valero Rivera tog över Qatar och vann VM-silver, ledde han Spanien mellan 2008 och 2013 och tog ett VM-guld, ett VM-brons och ett OS-brons.

Förbundskapten: Valero Rivera
VM-turneringar: 5
Placering i senaste VM: 2
Främsta VM-merit: Silver 2015


DANMARK

Danmark är en sorts grundare av den moderna handboll som spelas idag – och har en fin mästerskapshistorik. Danskarna har nästan alltid funnits med bland de stora utmanarna om medaljer. Under 2000-talet har de i EM, VM och OS samlat på sig fyra brons, tre silver och tre guld, varav det senaste kom i OS i Rio 2016.

Den danska truppen har genomgått ett generationsskifte i små steg där stommen och styrkan i truppen ständigt hänger med samtidigt som nya talanger etablerar sig. Härföraren och den stora stjärnan är Mikkel Hansen som kom på andra plats i skytteligan och tredje plats i assistligan i OS. Förutom Hansen kommer mycket att handla om målvaktsspelet och de senaste mästerskapens gigant Niklas Landin. Det danska spelet lyser av välskolad handboll och om Landin stänger till i målet haglar det kontringar framåt ifrån de i regel omutbara danska kanterna.

Noterbart är att Danmark aldrig har vunnit VM-guld. Det kan vara en extra sporre nu, efter femteplatsen senast i Qatar och två raka finalförluster innan dess.

Förbundskapten: Gudmundur Gudmundsson
VM-turneringar: 21
Placering i senaste VM: 5
Främsta VM-merit: Silver 1967, 2011 och 2013


SVERIGE

Efter många spekulationer landade beslutet på Kristján Andrésson med förre storspelaren Martin Boquist som assisterande. De har hunnit med ett styrkebesked i form av två EM-kvalmatcher, som resulterade i lika många segrar.

1 571 landskamper tappades i generationsskiftet när spelare som Mattias Andersson och Tobias Karlsson tackade för sig. Nu får vi istället se en av höstens hetaste målvakter Mikael Appelgren som till vardags storspelar hos tyska mästarna Rhein-Neckar Löwen.

IFK Kristianstads Jerry Tollbring har redan fått visa sin skicklighet i OS och står nu redo att axla vänsterkantsmanteln på riktigt. På vänsternio i Sverige hittar vi 20-årige Kielspelaren Lukas Nilsson som redan har spelat EM och OS. Utan Tobias Karlsson faller försvarsrollen allt mer på Parisspelaren och mittsexan Jesper Nielsen. Nya Sverige blir svårtippat, men tiondeplatsen från förra VM borde kunna överträffas.

Sveriges högernia Johan Jakobsson kom med i all-star-team i EM 2016 och blir en nyckelspelare i VM med sitt skott och sin fantastiska fysik.

Förbundskapten: Kristján Andrésson
VM-turneringar: 22
Placering i senaste VM: 10
Främsta VM-merit: Guld 1954, 1958, 1990 och 1999


EGYPTEN

Egypten har en djupt rotad handbollstradition och är en nyckelnation i handbollens starka nordafrikanska fäste. Egyptierna har kvalificerat sig till samtliga världsmästerskap sedan 1993 och är därför ett bekant lag i dessa sammanhang. Bästa placeringen kom i Frankrike 2001 när de slutade på en fjärdeplats. Kan den franska marken ge en ny succéturnering för egyptierna?

I olympiska sammanhang är de också en ständig deltagare och har varit med i alla OS sedan 1992 förutom i London 2012. Senast i Rio de Janeiro blev det en nioendeplats. De rödvitsvarta visar ofta prov på enorm kämpaglöd, och det fick bland annat Sverige känna på i OS i Rio där det blev förlust mot egyptierna som också slutade på platsen före svenskarna i gruppen.

En spelare värd ett extra utropstecken är högernian Ahmed El-Ahmar som under många år varit en av Egyptens absolut bästa spelare. Han har även spelat klubbhandboll på allra högsta nivå när han gjorde en sejour i Flensburg under 2015 vilket understryker hans stora kapacitet.

Förbundskapten: Marawan Ragab
VM-turneringar: 13
Placering i senaste VM: 14
Främsta VM-merit: 4:e plats 2001


BAHRAIN

Bahrain tog silver i asiatiska mästerkapet 2016 där de fick se sig besegrade av grannlandet Qatar i finalen. Bahrain drog sig ur VM i Qatar 2015 i protest. VM i Sverige 2011 var första och enda gången de har deltagit i VM och då slutade de näst sist. Den lilla önationen (hälften så stor som Öland) är ingen gigant i handbollssammanhang.

I spelartruppen finns det framförallt två intressanta namn – Hussain Al Sayyad och AbdulQader Jaafer som båda till vardags spelar i Al Noor. Den saudiarabiska klubben tog en enorm skalp när de vann asiatiska klubbmästerskapen i november 2016, efter att ha besegrat qatariska El Jaish där vi finner bland annat stjärnorna Daniel Saric och Rafael Capote. I samma turnering kom bahrainska klubben Al Ahli sjua och där finns flertalet spelare från den bahrainska VM-truppen.

I Ungdoms-VM 2007 slutade Bahrain på en så bra position som åttonde plats i turneringen. En del av den fina ungdomsgenerationen från 2007 spelar i dagens landslaget som tagit sig till VM 2017.

Förbundskapten: Salah Bouchekriou
VM-turneringar: 1
Placering i senaste VM: Ej kvalificerat
Främsta VM-merit: 23:a 2011


ARGENTINA

Argentina och Brasilien är de två stora sydamerikanska nationerna i handboll. De blåvitrandiga har kvalat in till alla VM sedan 1997. Placeringarna har inte varit fantastiska, men vid två tillfällen har argentinarna nått en 12:e plats, i Qatar 2015 och i Sverige 2011. Många minns nog hur Sverige i hemma-VM i Scandinavium förlorade mot Argentina (22-27).

När man talar om brödrapar inom handbollen far tankarna ofta till Karabaticbröderna. I Argentina finns också vassa bröder – med efternamnet Simonet. Diego Simonet, Pablo Simonet och Sebastián Simonet är tre av spelarna i truppen med flest landskamper och flest gjorda mål. Diego kan klassas som Argentinas bästa spelare men har under senare år varit skadedrabbad och missade OS på grund av knäproblem. Det ser nu ut som att han är spelklar till januari. Om bröderna Simonet är med blir de navet i det argentinska VM-laget.

Argentina är ett lurigt lag som kan sno poäng av vem som helst. I förra VM lyckades de spela oavgjort mot Danmark, 24–24, och besegrade dessutom Ryssland med 30–27.

Förbundskapten: Eduardo Gallardo
VM-turneringar: 10
Placering i senaste VM: 12
Främsta VM-merit: 12:e plats 2011 och 2015

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here