VM Grupp C: Tyskland favorit före Kroatien – Saudiarabien får tufft

Handbollskanalen och Magasinet Match går igenom alla lag inför VM 2017 i Frankrike.

Vi fortsätter genomgången av alla VM-grupper och tittar nu närmare på Grupp B. Tidigare grupper kan ni läsa här:

Grupp A
Grupp B


TYSKLAND

Tyskland tog sig tillbaka till världstoppen med storm under 2016. Efter VM-guldet på hemmaplan 2007 hade den stora handbollsnationen tuffa år med missade mästerskap och mediokra placeringar. Men 2016 startade på bästa sätt med EM-guld där laget spelade ett tufft försvarsspel med Hendrik Pekeler i spetsen. Där bakom storspelande målvakten Andi Wolff.

En ny generation slog igenom med många spelare födda mellan 1989 och 1992. Det gör att tyskarna blir att räkna med många år framöver. Det är inte bara det hårda försvarsspelet som präglar laget utan där finns gott om artister. Kantparet Uwe Gensheimer och Tobias Reichmann håller världsklass och bjuder publiken på show titt som tätt.

En snackis under EM 2016 var frågan om Tysklands försvarsspel var över gränsen eller inte. I den efterföljande OS-turneringen skärptes domarbedömningen och utvisningarna duggade tätt. Vilken nivå kommer domarna lägga sig på i VM? Får tyskarna chansen att spela sitt hårda och aggressiva försvarsspel?

Förbundskapten: Dagur Sigurdsson
VM-turneringar: 22
Placering i senaste VM: 7
Främsta VM-merit: Guld 1938, 1978 och 2007


KROATIEN

Förra VM:et 2015 fick en fiaskostämpel för det kroatiska landslaget. Kroaterna åkte ut i kvartsfinalen mot Polen och sjätteplatsen var lagets sämsta placering i mästerskapssammanhang sedan 2002. Tränaren Slavko Goluza sparkades och Zeljko Babic tog över. Han fick en bra start och tog det unga talangfulla kroatiska landslaget till en bronsmedalj året efter i EM 2016.

Kroatien var dock ytterst nära att för andra mästerskapet i rad missa spel om medaljerna. Efter att ha förlorat mot Norge och Frankrike var laget piskat att slå hemmanationen Polen med mer än elva mål. Kroaterna vann matchen med 37–24. Semifinalen förlorades mot Spanien och i bronsmatchen fick laget revansch mot sina gruppmotståndare Norge. Bronsmedaljen firades inför tiotusentals fans hemma i huvudstaden Zagreb.

Efter uttåget i OS-kvartsfinalen i Rio skickade Zeljko Babic ut ett öppet avskedsbrev. Han meddelade att han avgick för att han varit ifrågasatt av såväl supportar som stora delar av kroatiska förbundsledningen. Babic ångrade senare sitt beslut efter att ha fått stöd av legendaren och Kroatiens general manager Ivano Balic.

Förbundskapten: Zeljko Babic
VM-turneringar: 11
Placering i senaste VM: 6
Främsta VM-merit: Guld 2003


VITRYSSLAND

Landet med tio miljoner invånare har bara varit självständigt sedan 1991 och kämpar hårt för att slå sig fram i handbollsmästerskapen.

Vitryssarna krånglade sig vidare från gruppspelet i EM 2016 när man på målskillnad hamnade före Island. I Mellanrundan fick laget klara sig utan den skadade storstjärnan Siarhei Rutenka – vilket laget får göra i kommande VM också. Nya spelare fick kliva fram och stundtals spelade Vitryssland en mer attraktiv handboll än med Rutenka på planen.

Istället leddes laget av mittnian Barys Pukhouski som var ett stort utropstecken. Unga spelare tog också kliv. Trion Karalek, Kulesh och Yurynok presenterade sig i det vitryska landslaget och gjorde det bra. Trion är född 1996 och ger Vitryssland hopp om ett slagkraftigt lag i framtiden.

Vitryska klubblaget Meshkov Brest är ligans stora dominant. Med sina åtta ligaguld börjar Brest också knapra in på topplagen i Champions League. På hemmaplan slog man tyska mästarna Rhein-Neckar Löwen i årets Champions League och nu är laget på väg mot slutspel.

Förbundskapten: Yuri Shevtsov
VM-turneringar: 3
Placering i senaste VM: 18
Främsta VM-merit: 9:e plats 1995


UNGERN

Ungern har en vana att delta i mästerskap och gör i januari sitt nittonde VM-slutspel. Trots det har succén uteblivit. Med ett silver från VM 1986 som den enda internationella medaljen är det ett landslag som hungrar efter framgång.

Efter ett misslyckat Europamästerskap 2016 (12:a) valde den dåvarande förbundskaptenen och forna världsspelaren Talent Dujsjebajev att lämna sitt jobb. Ungern genomför en generationsväxling och detta VM kan vara sista stora turneringen för Laszlo Nagy, en av 2000-talets kanske bästa högernior. Den 35 år gamle tvåmetersmannen och Ungerns härförare under många år har varit en gigant i världshandbollen det senaste decenniet och vill tillsammans med sitt landslag visa att man hör hemma i eliten.

Den spanska förbundskaptenen Xavier Sabaté har gjort en riktig kometkarriär. För ett år sen var han bara assisterande tränare för det ungerska storlaget Veszprem. När Carlos Ortega fick sparken tog Sabaté över och ledde laget till ett Champions League-silver. Nu har succémannen också hand om det ungerska landslaget.

Förbundskapten: Xavi Sabaté
VM-turneringar: 18
Placering i senaste VM: Ej kvalificerat
Främsta VM-merit: Silver 1986


CHILE

Det sydamerikanska landslaget, lett av den förra spanska världsmästaren Mateo Garralda, gör i januari sitt fjärde världsmästerskap i rad. 22:a-platsen år 2011 är landets främsta placering hittills.

Chile är nog mer känt för sina vulkaner och sin extremt långa kustlinje (över 600 mil) än för sina handbollsframgångar. Garraldas lag har en bra bit kvar till europeisk standard och är i Frankrike främst för att skaffa värdefull erfarenhet.

Chile tog sig till VM efter en imponerande semifinalvinst mot Uruguay för att sedan få stryk av favoriten Brasilien i finalen av de panamerikanska mästerskapen.

Förbundskapten: Mateo Garralda
VM-turneringar: 3
Placering i senaste VM: 23
Främsta VM-merit: 22:a plats 2011


SAUDIARABIEN

I och med fjärdeplatsen i asiatiska mästerskapen blev saudiarabiska herrlandslaget historiskt. Det var nämligen åttonde gången laget lyckades kvala in till VM. En siffra som placerar nationen i täten tillsammans med Kuwait i tabellen över flest VM-deltaganden för asiatiska landslag. Men Saudiarabien är långt ifrån Asiens bästa lag just nu. I semifinalen åkte laget ut mot mästarna Qatar och i bronsmatchen blev det en lite överraskande förlust mot Japan.

Men VM-platsen tog nationen och med den kroatiska coachen Nenad Kljaic på bänken finns i alla fall vinnarrutin. Före tränarkarriären var Kljaic en mycket framgångsrik spelare med OS-guld 1996 som tyngsta merit.

2002 tog Saudiarabien sin första medalj i asiatiska mästerskapen. Laget tränades då av svenske Olle Olsson som onekligen varit med om en härlig handbollsresa. Olle har varit förbundskapten i Japan, Egypten och Saudiarabien. Han har också hunnit med att träna klubbar i Sverige, Norge och Tyskland.

Förbundskapten: Nenad Kljaic
VM-turneringar: 8
Placering i senaste VM: 22
Främsta VM-merit: 19:e plats 2003 och 2013

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here