VM Grupp B: Spanien mot Island och Angola

Handbollskanalen och Magasinet Match går igenom alla lag inför VM 2017 i Frankrike.

ANNONS

Vi fortsätter genomgången av alla VM-grupper och tittar nu närmare på Grupp B. Tidigare grupper kan ni läsa här:

Grupp A


SPANIEN

Blev krossade i EM-finalen av Tyskland och missade sedan OS. Trots vinst mot Sverige i sista OS-kvalmatchen åkte spanjorerna ut på inbördes målskillnad. De spanska stjärnorna grät i Malmö.

En viss mättnad har skymtat hos de äldre spelarna de senaste åren. Kanske kan revanschlusten och en ny tränare ta Spanien till en ny guldmedalj? Efter att ha lett Brasilien till kvartsfinal i OS är Jordi Ribera nu förbundskapten för sitt eget land. ”Det är en utmaning att återvända till Spanien och arbeta långsiktigt mot OS 2020”, har Ribera sagt.

Perez de Vargas, Valero Rivera, Joan Cañellas, Raúl Entrerríos, Julen Aguinagalde, Jorge Maqueda och Víctor Tomás – så kan startuppställningen se ut. Världsklass på varje position.

Jordi Riberas förra lag Brasilien spelade ett offensivt försvar och ett snabbt anfallsspel i såväl kontring som uppställt. Spaniens anfallsspel har varit tvärtom. Långsamt och metodiskt har laget försökt spela sig fram till många sexmeterslägen. Kommer Jordi Ribera få laget att höja tempot offensivt?

Förbundskapten: Jordi Ribera
VM-turneringar: 18
Placering i senaste VM: 4
Främsta VM-merit: Guld 2005 och 2013


SLOVENIEN

Efter Veselin Vujovics fiaskostart som förbundskapten i EM 2016 spelade laget upp sig. Slovenerna klarade OS-kvalet och slog Norge i VM-playoff. Vujovic har försökt sätta sin egen prägel och tagit tuffa beslut som att peta målsprutan på högerkanten Dragan Gajic. Där har en ny stjärna tänts – Blaz Janc, född 1996. Det är ändå på mittnio som lagets stora stjärnor finns. Både Uros Zorman och Dean Bombac styr laget med sina genialiska passningar och snabba tempoväxlingar. Nu saknas de båda till VM, hur går det utan dem?

Slovenien kan vara favorit i sin grupp där den största konkurrenten är Spanien. Lagen möttes två gånger under 2016, båda slutade med seger för Slovenien. Motsvarar laget förväntningarna och har orken kvar i slutet av turneringen kan de slåss om medaljer.

Avsaknaden av en storskytt på niometer har länge varit stor hos slovenerna. Lagets anfallsspel bygger mest på snabba spelskickliga spelare. Slovenerna vill komma nära inpå och göra mål, halvdistansspelare finns i överflöd. En hårdskjutande niometare hade gett laget en ytterligare dimension och ett mer oförutsägbart anfallsspel. Möjligen är Nik Henigman ett sådant namn på sikt men VM 2017 känns för tidigt.

Förbundskapten: Veselin Vujovic
VM-turneringar: 7
Placering i senaste VM: 8
Främsta VM-merit: 4:e plats 2013


MAKEDONIEN

Ännu ett Balkanlandslag har etablerat sig i världshandbollen. Makedonien har kvalat in till alla EM och VM sedan 2012. Bästa placeringen var just 2012 när laget tog en femteplats i EM. Högernian Kiril Lazarov, den 36-åriga världsstjärnan, håller fortfarande hög klass. Vad sägs om 21 mål på två matcher i början av EM-kvalet? Nya talanger har också poppat upp. Vänsterkantartisten Manaskov är en sådan, en annan är Filip Taleski. Han har i år slagit igenom i Champions League med sina 25 mål och kanske kan han få sitt genombrott i landslaget och avlasta Kiril Lazarov i skyttet. Makedonien är en härlig underdog med maffigt publiktryck i ryggen från sina rödgula supportrar.

Många minns nog den tokiga coachen på Kroatiens bänk under början av 2000-talet. Lino Cervar finns nu på Makedoniens bänk och kommer med sina metoder att få upp adrenalinet i sina spelare rejält. Han tränar till vardags många av sina landslagsmän i det makedonska klubblaget Metalurg. Förbundskaptenen är en profil som gör laget än mer sevärt.

Förbundskapten: Lino Cervar
VM-turneringar: 4
Placering i senaste VM: 9
Främsta VM-merit: 9:e plats 2015


ISLAND

Islänningarna gör stor succé runtom i Europa. Men det är främst på tränarsidan den stora framgången funnits. De två senaste herrmästerskapen har vunnits under isländsk coachning. Tyskland med Dagur Sigurdsson tog EM-guld och Gudmund Gudmundursson vann OS-guld med Danmark. Om Islands coach Geir Svensson ska bli näste guldmakare krävs det otroligt mycket av världsstjärnan Aron Palmarsson och hans mindre etablerade lagkamrater. Island har tappat lite slagkraft. I senaste EM kom laget sist i gruppen.

Islänningarna fick inte heller någon flygande start på EM-kvalet – knapp vinst mot Tjeckien och överraskande förlust mot Ukraina. Kanske kan den ”nya” underdogstämpeln få Island att börja prestera igen. Bronset i EM 2010 var senast laget tog medalj i ett mästerskap.

Med sina 320 000 invånare är det fantastiskt hur landet producerat världsklass spelare genom åren. Den största stjärnan Olafur Stefansson med sina 1511 mål på 385 landskamper för Island. Olafur var också kapten när laget tog OS-silver 2008 och även den senaste bronsmedaljen 2010 i EM.

Förbundskapten: Geir Svensson
VM-turneringar: 18
Placering i senaste VM: 11
Främsta VM-merit: 5:e plats 1997


TUNISIEN

Med sina nio guld i de afrikanska mästerskapen andas nationen handboll. Efter fotbollen är handbollen Tunisiens största sport. 2005 spelades VM i Tunisien och laget tog sin hittills bästa VM-placering (fyra).

Storskytten från 2005 Wissem Hmam har lämnat in sitt patronbälte och istället är det Wael Jallouz som ska skjuta laget till framgång. Trots att han bara är 25 år har Jallouz redan gjort över 100 landskamper och spelat för två av världens bästa klubbar – Kiel och Barcelona. Vänsternian Jallouz är den stora nyckeln offensivt. Defensivt spelar Tunisien ett nordafrikanskt 3–3-försvar och möter sina motståndare högt i banan – ett försvarsspel Tunisien inte alls fick till i sommarens OS. Får laget bättre träff defensivt i VM kan många lag få problem mot Tunisien.

Tunisiska ligan är en av få välfungerade ligor i Afrika. Den består av tolv klubbar där Club Africain är mest framgångrik. Huvudstadslaget har vunnit tolv ligatitlar och merparten av spelarna tillhör tunisiska landslaget. En stor fördel för landslaget att många av spelarna är väl samspelta.

Förbundskapten: Hafedh Zouabi
VM-turneringar: 12
Placering i senaste VM: 15
Främsta VM-merit: 4:e plats 2005


ANGOLA

Angola, som på den afrikanska kontinenten beskrivs som det kommande landslaget, har med sin tuffa defensiv varit en ständig utmanare i de Afrikanska Mästerskapen det senaste årtiondet. Med nordafrikanska Tunisien och Egypten som sina största rivaler har angolanerna lyckats ta två silver (2011 och 2015) och två brons (2004 och 2016) som sina främsta meriter.

Palancas Negras, som landslaget kallas, gör sitt tredje VM och förbundskapten Filipe Cruz lag hoppas nå en plats bland de tjugo bästa i nationens tredje VM. 2005 lyckades laget knipa en tjugonde plats vilket är Angolas bästa placering hittills. Med storskytten Edivaldo Ferreira till vardags i den tunisiska storklubben Etoile Sahel som nyckelspelare är Angola förhoppningsfullt inför det stundande mästerskapet.

Angolas herrlandslag överglänses allt som oftast av damlandslaget. Angolas damer är i särklass Afrikas bästa lag med sina elva afrikanska mästerskapstitlar. I OS 2016 tog laget sig hela vägen till kvartsfinal där Angola pressade blivande olympiamästarna Ryssland till en jämn match.

Förbundskapten: Filipe Cruz
VM-turneringar: 2
Placering i senaste VM: Ej kvalificerat
Främsta VM-merit: 20:e plats 2005

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here