Ingen serieseger än för IFK Kristianstad – HK Malmö vann seriefinalen

En poäng hade räckt för IFK Kristianstad för att säkra seriesegern i Handbollsligan. Men HK Malmö var det starkaste laget för kvällen och vann en målsnål historia med 21–17.

Det var två kraftigt decimerade lag som spelade seriefinal i Baltiska hallen på tisdagskvällen. Hemmalaget saknade Fredrik Petersen som åkte på en sträckning senast mot Guif. Dessutom är linjespelaren Mattias Kvick sedan tidigare skadad.

I bortalaget IFK Kristianstad saknades Tim Sörensen, Stig Tore Moen Nilsen och Albin Lagergren. Det innebär att IFK inte hade en enda naturlig högernia med i truppen. Istället bytte ett par spelare runt på den positionen, främst Helge Freiman och Gunnar Steinn Jonsson.

Hemmalaget startade bäst och hade ledningen med 5–1 efter nio minuter. Vid det läget tröttnade Ola Lindgren på bortalagets bristfälliga anfallsspel och tog timeout.

Efter timeouten började IFK Kristianstad sakna men säkert att ta in på hemmalagets ledning och i paus var ställningen 11–9. Känslan efter den första halvleken var tydlig: IFK Kristianstad hade kunnat klara sig utan en av Lagergren och Moen, men utan båda kan det bli tufft. Att man dessutom saknade Tim Sörensen som tidigare vikarierat på högernio gjorde inte saken bättre för det regerande mästarlaget.

I starten på den andra halvleken var bortalaget snäppet hetare och fick framförallt igång sitt försvarsspel på ett helt annat sätt, vilket tvingade HK Malmö till ett par tekniska fel. Första gången det brandgula laget tog ledningen var tolv drygt tolv minuter in på den andra halvleken då Johannes Larsson satte dit 13–14.

Men så började Dan Beutler rädda igen och HK Malmö kunde gå ikapp och förbi. Det blev därmed ingen säkrad serieseger den här kvällen för IFK Kristianstad. Matchen avgjordes definitivt när Linus Persson satte 19–16 med cirka två minuter kvar.

Vad gäller individuella insatser var Kassem Awad riktigt bra i hemmaförsvaret och i offensiven handlade mycket, som det ofta gör, om Adam Lönn och Linus Persson. Och Dan Beutler var riktigt het. När HK Malmö gick ifrån igen i den andra halvleken var Beutler rena rama väggen.

I IFK Kristianstad visade Mario Lipovac att IFK Kristianstad nog borde ha förlängt med honom. I det offensiva spelet var det ingen som stack ut mer än någon annan i, men häftigt att se Valter Chrintz kyla, både på straffar och från kanten.

Kul också med storpublik i Baltiskan – 2272 åskådare var på plats.