Cosmo redo att ta nya kliv i karriären

Fotograf: Amanda Sigfridsson, Studio 11

Idag lär ni känna en av de duktiga talangerna ur årgången -96, som Sveriges just nu hetaste handbollsklubb har fostrat fram. Han pendlar mellan elitlaget och u-laget och heter…

ANNONS

Oskar Cosmo, IFK Kristianstad, #28
Smeknamn: ”Cosmo” eller ”Ogge”
Position: m6, 3a
Meriter: 4 säsonger i div 1, 2 säsonger i elitserien, 1 SM-guld och 1 JSM-silver samt 19 U-landskamper.

Oskar föddes den 27 mars 1996 i Kristianstad och har växt upp i samma hus, så länge han kan minnas, tillsammans med mamma, pappa och två syskon. När han var 10 år började han spela handboll i Näsby Handboll, som är en liten förening beläget strax utanför Kristianstad. Men att det skulle bli handboll var långt ifrån självklart. Han höll på med fotboll länge och då kunde han aldrig tänka sig någon annan sport. Men eftersom han hade samma tränare i handboll som i fotboll som så fick han frågan av denne om han ville följa med och prova på handboll en kväll. Att han sen valde handbollen berodde mycket på att han tyckte han var bättre i handboll samt att han var målvakt i fotboll och var inte involverad i själva spelet på samma sätt som han var på handbollsplanen. Sen gillar han den fysiska kontakten i handboll och den fick han inte så mycket av i fotbollsmålet.

Vilket gymnasieval gjorde du och varför?
Jag valde att gå NIU för att jag tyckte att det kändes som ett bra och seriöst sätt att satsa på sin handboll. Om jag inte valde NIU hade jag behövt välja till någon annan inriktning i något annat ämne och jag ville hellre träna än att sitta i skolbänken.

Skulle du göra samma gymnasieval igen med facit i hand?
Absolut! NIU har gett mig mycket nyttig individuell träning, både handboll och fysiskt. Jag tror att alla de extra timmar jag lagt ner har lönat sig. Visst har det känts lite jobbigt ibland att gå upp tidigt på morgonen för att träna men när jag tänker tillbaka på det så hade vi faktiskt ganska kul också!

Har du något råd till unga spelare som idag funderar på vilket gymnasieval de ska göra?
Lita på vad du själv känner. Känner du att det verkar alldeles för jobbigt att träna så mycket och så tidigt på morgonen så välj bort det. Det finns andra vägar. Det ska dock tilläggas att det är en stor möjlighet att bli en bättre handbollsspelare och har du som mål att bli en elitspelare tycker jag det borde vara ett självklart val.

Vilken är din bästa egenskap som handbollsspelare?
Att jag alltid ger 100 % på planen, i varje situation, och att jag hatar att förlora.

Vad behöver du förbättra för att ta nästa steg i din utveckling?
Jag behöver förbättra min fysik ytterligare. Det krävs ett stort antal kilo muskler för att jag ska bli en bättre linjespelare. Sedan kan man alltid finslipa på detaljer, jag måste till exempel bli säkrare i själva avslutssituationen och det är något jag jobbar med.

Hur ser din vardag ut idag?
Jag arbetar bland annat som instruktör i en skolsamverkan där jag och en lagkamrat i IFK åker ut och håller i handbollslektioner för skolklasser i åk 0-5 i kommunen. Jag vikarierar även på ett fritidshem i Kristianstad, när de behöver personal. Så länge jag bor kvar hemma så funkar detta perfekt.

Oskar berättar att han tränar ungefär 8-10 pass/vecka + match, ofta två matcher. Han trivs väldigt bra i den miljön han vistas och tränar i idag. Han är tveksam till att man kan befinna sig i en bättre och mer proffsig miljö i hela handbollssverige. Men där finns ett problem; han har väldigt svårt att ta en plats i IFK Kristianstads elitlag. Därför får han endast matchtid i Kristianstads u-lag i division 1 och han känner att han är mogen för spel i högre sammanhang och är redo för nya utmaningar.

Så hur ser dina framtidsdrömmar ut då?
Jag vet inte just nu var jag spelar den närmaste framtiden men mina långsiktiga mål är att någon gång knipa en ordinarie plats i IFK Kristianstads elitlag. Även att testa på spel utomlands är såklart en dröm man har.

Känner du att du har fått försakat något som du verkligen saknar på grund av all tid du har lagt på handbollen genom åren?
JA! Jag saknar att åka på skidsemester väldigt mycket, det finns liksom aldrig tid till det, tyvärr.

Vem eller vilka tränare har betytt mest för din handbollsutveckling genom åren?
Jag har haft många duktiga tränare. Om jag ska välja ut den som betytt mest för min handbollsutveckling måste jag nog säga Tomas ”Mumma” Mårtensson, som jag hade under alla ungdomsåren och som fortfarande är min tränare i Kristianstads u-lag tillsammans med Uffe Larsson. ”Mumma” var den som fick mig att tycka handboll är roligt och jag lärde mig massor av honom. Jag kommer alltid minnas honom som en mycket viktig person i mitt handbollsliv.

Sedan har jag under de senaste åren haft Uffe Larsson som tränare både i klubblaget och på NIU. Uffe är grym på att utveckla spelare, både på plan och ens egen personlighet. Han vill att man ska ta ansvar och växa med det. Jag har mycket av min handbollsutveckling de senaste åren att tacka Uffe för.

Jag under mina senaste två år även tränats av Ola Lindgren, som är en väldigt kunnig tränare. Han är grymt seriös och hängiven i allt han gör och han förväntar sig samma hängivelse tillbaka av sina spelare. Under Ola har jag fått lära mig skillnaden på hur det är att spela juniorhandboll och att spela mot och med de allra bästa seniorerna i Sverige. Sen jag började träna med IFKs a-lag under Ola så har jag gått från att vara en hyfsat bra spelare till att ta en plats i ungdomslandslaget och mycket av det har jag att tacka honom för.

Avslutningsvis har vi låtit en av hans tränare i IFK Kristianstad, Uffe Larsson, och förbundskaptenen för u-landslaget Ulf Nyström beskriva Oskar som person och som handbollspelare.

Uffe Larsson

Oskar har noggrant byggt upp sin fysik de senaste fyra åren vilket gjort honom beredd för elithandboll. Det är också en av anledningarna till platsen i u-landslaget. Hans främsta styrka är försvarsspelet, där han har utvecklat sin följsamhet, sitt fotarbetet, modet och förmågan att läsa spelet. I anfallsspelet har han främst utvecklat spärrspelet och han har en del jobb kvar att göra när det gäller avslutningstekniken. Oskar är en härlig kille att jobba med och jag tycker att han är mogen för spel på hög nationell nivå.

Ulf Nyström

Oskar har tagit stora steg de två senaste säsongerna i och med sitt inträde i IFK Kristianstads seniortrupp. Träningen i den elitmiljön har varit väldigt givande för honom. Att få ”stångas” mot de spelare som Kristianstad förfogar över på daglig basis har betytt enormt mycket för hans utveckling. Oskar kan vara lite skönt tjurig men också en glad gamäng tio minuter senare och det gillar jag. Dessutom brinner han för att lyckas med sin handboll.

ANNONS
Christian Lindvall
Är sprungen ur en fin årgång -64 med handbollsrötter i främst Malmö och Lund. Drygt 10 säsonger som elitspelare, 12 u-landskamper som spelare, drygt 20 säsonger som tränare/ledare i olika sammanhang samt ingår i tränar-/ledarstaben på P96/97-landslaget. Just nu huvudansvarig för HK Ankarets herrlag, som är nykomlingar i division 1 södra säsongen 2017-18.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here