Kapten Hallbäck står nu på egna ben

Anton Hallbäck

Idag möter ni en mycket social och omtänksam ung man. Han är U20-landslagets lagkapten och Ystads IF:s senaste nyförvärv och heter…

ANNONS

Anton Hallbäck, Ystads IF #27
Smeknamn: ”Jerry” (av sina lagkamrater i Ystad)
Position: H9/M9, 2A
Meriter: 2 säsonger i HK Aranäs seniorlag (i allsvenskan och kvalserien), 1:a året i elitserien med Ystads IF, 33 u- landskamper (126 mål)
Förebild: Nicola Karabatic

Anton föddes den 15 januari 1996 i Onsala utanför Kungsbacka. Där växte han upp tillsammans med sin lillebror i en riktig idrottsfamilj. Både mamma och pappa var elithandbollsspelare av rang när det begav sig och att det blev ett seriöst idrottande tidigt för Anton var ingen större skräll. Anton började tidigt i HK Aranäs handbollsskola och hade under många år sin mamma Lena som tränare. Samtidigt spelade han även fotboll, ända upp till 14-års ålder.

Sin gymnasieutbildningen gjorde Anton på Katrinelund i Göteborg. Där kunde han kombinera handboll, styrketräning och studier på ett bra sätt. Han älskar Göteborg och han fick många nya vänner i och med det skolvalet.

Skulle du göra samma gymnasieval idag med de erfarenheterna du har nu?
Absolut, de åren var ”svinroliga”. Man umgicks med dom med samma intresse och skapade starka band till nya vänner samtidigt som man hade kvar alla kompisarna i Kungsbacka, en winwin-situation, säger Anton.

Har du något råd till unga spelare som idag funderar på vilket gymnasieval de ska göra?
Välj det som känns ”gött”, tycker Anton.

Vilken är din bästa egenskap som handbollsspelare?
Att jag krigar, tror Anton.

Vad behöver du förbättra för att ta nästa steg i din utveckling?
Mitt skott, tycker Anton.

Anton har ju en del att brås på. Pappa Jerry var en försvarsbjässe med bland annat två internationella mästerskap med svenska landslaget och sjufaldig svensk mästare med Redbergslid, under deras storhetsperiod i slutet av 90- och början av 2000-talet. Anton har växt upp i en typisk idrottsfamilj och han har haft båda sina föräldrar som tränare. Vi kan tänka oss att det har diskuterats en och annan spelsituation hemma vid köksbordet hos Hallbäcks genom åren.

Hur har det varit att ha mamma och pappa som tränare?
Det har faktiskt bara varit positivt. Visst har det ställts lite högre krav på mig, men det har jag aldrig hämmats av. Jag tror det snarare har gjort mig till en bättre spelare, jag har ju fått tips och råd nästan dygnet runt, säger Anton.

De sista åren i HK Aranäs hade du pappa Jerry som tränare i seniorlaget, hur hanterade ni det?
Jag tyckte att det fungerade mycket bra. Han var min tränare i hallen och min pappa hemma. Visst kunde det bli en och annan hög diskussion i bilen hem eller hemma vid matbordet efter förluster. Jag kom ju liksom aldrig undan när pappa behövde avreagera sig, men det har aldrig varit något stort problem, tycker Anton.

Vem eller vilka har betytt mest för din handbollsutveckling?
Förutom mamma och pappa så har Niklas ”Virre” Virolainen haft stor positiv påverkan på min utveckling, uppger Anton.

Tycker du att du har fått försaka något som du verkligen saknar på grund av all tid du lägger på handboll?
Nä, jag tycker att man får igen den tiden man lägger på handboll så det känns inte som om man försakar något, säger Anton.

Anton har en unik vänsterhand, efter mamma, och har varit ett hett villebråd bland Sveriges elitlag under ett par säsonger. Trots sina unga år gjorde han stora avtryck i allsvenskan säsongen 2014-15 med ett moget och uppoffrande spel. Redan i januari 2015, efter att ha lyssnat på ett par alternativ, hade han bestämt sig för att lämna tryggheten hemma i Kungsbacka för att stå på egna ben och söka nya utmaningar i Ystads IF. Han gillade vad han hörde och såg nere i Skåne och han kände redan många unga spelare i laget genom alla u-landslagssamlingar. Men Anton ville först vara med och föra upp sin moderförening till elitserien igen och det lyckades. Han var starkt bidragande till att HK Aranäs lyckades ta en elitserieplats inför denna säsongen.

När Anton hade bestämde sig för klubbytet så visste han inte då att Kim Andersson var på väg hem till Sverige och Ystads IF igen.

Hur kändes det när Kim kom tillbaka till Ystad, ni konkurrerar ju ändå om samma position?
Det kändes faktiskt enbart inspirerande. Han har ju fantastiskt mycket att lära ut och gör det också. Jag tror att jag kommer att bli en bättre handbollsspelare tack vare hans närvaro och vår konkurrens, säger Anton klokt.

Så i somras gick flyttlasset söderut. Idag bor han i en lägenhet i Ystad tillsammans med sin flickvän. Han jobbar 75% som elevassistent till en 17 årig kille i Ystad på dagarna och han trivs utmärkt med livet och sin handbollstillvaro i sin nya förening.

När vårsäsongen drar igång efter handbolls-EM igen har de dessutom flyttat in i nya pampiga Ystads Arena, med en publikkapacitet på runt 3 000 åskådare. Det tycker alla i Ystad och i laget ska bli häftigt. Vårpremiären mot IFK Kristianstad, den 3 februari, är redan utsåld.

Vad har du för långsiktiga framtidsdrömmar?
Jag tänker inte så jättelångt fram. Just nu vill jag ha mycket speltid och ansvar i Ystads IF och sen vart det bär återstår att se, säger Anton.

Avslutningsvis har vi låtit hans pappa och f.d tränare, Jerry Hallbäck, och förbundskaptenen för u-landslaget, Ulf Nyström, beskriva vad som karaktäriserar Anton som person och som handbollsspelare.

Jerry Hallbäck:
”Anton är en grymt social, omtänksam person med ett stort hjärta. Han är en fixare och har många järn i elden. Som handbollsspelare är han explosiv, genombrottsstark och har ett bra spelsinne. Han är också en kämpe, slitvarg och pådrivare. Han är användbar på många positioner”.

Ulf Nyström:
”Anton har under några år varit min lagkapten i u-landslaget och han har gjort det väldigt bra. Han är en pådrivare, både på och utanför plan med ett enormt driv för sin handbollsutveckling. Han har sedan länge bestämt sig för att bli så bra han kan och det jobbar han dagligen med. Han har dessutom en oerhört väl utvecklad fysik för sin ålder. Vid sidan av det är han en glad, ödmjuk och generös kille”.

ANNONS
Christian Lindvall
Är sprungen ur en fin årgång -64 med handbollsrötter i främst Malmö och Lund. Drygt 10 säsonger som elitspelare, 12 u-landskamper som spelare, drygt 20 säsonger som tränare/ledare i olika sammanhang samt ingår i tränar-/ledarstaben på P96/97-landslaget. Just nu huvudansvarig för HK Ankarets herrlag, som är nykomlingar i division 1 södra säsongen 2017-18.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here