EXTRA: Györ klara för final i Champions League

Nora Mörk. Foto: Györi Audi

Det blir ungerskt i final efter att Györ besegrat Budocnost med 26-20 i den första av lördagens semifinaler. Det blev alltså samma utfall som ifjol och Györ spelar nu sin fjärde final på fem år.

Strålande solsken i ett stekhett Budapest men inne i Papp László Budapest Sportaréna var temperaturen ännu högre. Hemmafavoriterna Györ inledde dagens semifinalspel mot Budocnost från Montenegro. Det var stor dominans av grönt och vitt på läktarplats men en livlig blå klick Budocnostfans som stöttade friskt.

Under ett öronbedövande jubel och tutande kastade matchen igång och Györ gick upp till ledning 4-1. Fint växelspel iscensatt av Nycke Groot som gav Nora Mörk tre val: skjuta, spela in eller växla upp Amorim. Julafton för ett geni som Mörk som är världsklass på alla tre.

Budocnost knaprade sig ikapp genom skytte på Neagu och Bulatovic men dragspelet drogs ut igen när Györ gick upp till 10-5. Det blev lite för enkelspårigt spel från Budocnost med skytte, skytte, skytte och coach Dragan Adzic hade nog behövt något ytterligare ess i rockärmen. Exempelvis var det bara Neagu och Bulatovic som gjorde mål i den första halvleken.

Györ mixade sedan tekniska fel med domslut i motvind vilket ändå gjorde att Budocnost kunde hänga kvar i matchen. Tre stökiga slutsekunder gav dock Györ ett mycket märkligt mål och 12-9 i halvtid. Kari Aalvik Grimsbö i kassen ska också omnämnas och sen tar vi även med oss det oerhört tuffa och fysiska spelet. Handboll är hårt.

I inledningen av den andra halvleken gjorde Györ direkt ett ryck och Budocnost var ett slaget lag. Neagu kämpade och slet men var allt för ensam att gå i djupet och attackera motståndarmålet. Halvdana satsningar gav halvdana avslut och då hade Grimsbö inga problem att fortsätta rädda i målet. ”Kari, Kari, Kari” hördes från den gröna klacken i nordöstra hörnet i arenan.

Adzic valde att bänka Neagu för att testa om någon annan kunde kliva fram för Budocnost. Det fungerade sådär men matchen bytte skepnad efter drygt tio minuter in i andra när Tomori fick sen tredje utvisning och rött kort för Györ. Dels var det försvarsresen nummer ett men också ett läge där det ungerska laget hade mer att förlora än Budocnost som nu spelade utan press.

När det väl skulle avgöras visade sig dock Györ ha extra kyla. Legendaren Anita Görbicz klev fram och satte mål både från kant och sjumeterslinje. Nycke Groot gjorde också hon många mål i den andra halvleken. Det blev till slut defilering i mål för Györ och andra raka finalen. Nu återstår att se om det blir mot CSM Bukarest eller Vardar.

Budocnost – Györ 20 – 26 (9-12)